Η εικόνα των αγορών ελαιολάδου, όπως έχουν αναλυθεί και περιγραφεί στα παρατηρητήρια του olivenews.gr, αποτυπώνεται ανάγλυφα στα νέα στοιχεία που μόλις δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η κόκκινη γραμμή δείχνει την εξέλιξη των τιμών παραγωγού από τον Οκτώβριο 2024 που ξεκίνησε η νέα ελαιοκομική περίοδος και είναι ορατή η κατάρρευση των τιμών στην Ισπανία, αλλά και η ανθεκτικότητα των τιμών στην Ιταλία. Η μεγάλη διαφορά λειτουργίας των δύο αυτών αγορών, έχει εξηγηθεί από τους Ισπανούς και το olivenews έχει καταγράψει τις απόψεις τους για το θέμα σε δύο εκτενή δημοσιεύματα (μέρος πρώτο και μέρος δεύτερο). Στην Ελλάδα, με λιγοστές συναλλαγές, οι τιμές ακολουθούν μια ενδιάμεση πορεία, με σαφώς πτωτική τάση.
Οι τιμές παραγωγού…
Στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα οι τιμές εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, σε ευρώ ανά τόνο, ανά εβδομάδα από τις αρχές Οκτωβρίου 2024, είναι οι ακόλουθες:
Εβδομάδα | Ισπανία | Ιταλία | Ελλάδα |
1 | 740.0 | 916 | 677.5 |
2 | 740.6 | 917 | 682.5 |
3 | 730.2 | 917 | 687.5 |
4 | 722.5 | 934 | 685.83 |
5 | 702.3 | 921 | 659.17 |
6 | 681.8 | 890 | 605.83 |
7 | 604.7 | 850 | 502.5 |
8 | 558.9 | 843 | 492.5 |
9 | 543.4 | 907 | 509.17 |
10 | 531.6 | 930 | 541.25 |
11 | 498.3 | 949 | 519.17 |
12 | 475.7 | – | |
13 | 441.5 | 470 |
Πηγή: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Επεξεργασία: olivenews.gr
Φαίνεται ότι τις περισσότερες εβδομάδες της νέας ελαιοκομικής περιόδου, οι τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς είναι χαμηλότερες και από αυτές των Ισπανών, ενώ οι τιμές που απολαμβάνουν οι Ιταλοί, λόγω του ισχυρού πλεονεκτήματος “Made in Italy” που έχουν χτίσει, είναι σταθερά οι υψηλότερες, με σημαντική διαφορά.
Πηγή: olivenews.gr