Στις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και γενικότερα σε αυτό που αποκαλείται δημόσιος βίος, στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην εξέλιξη μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, διαπιστώνεται ένα έλλειμμα ανταπόκρισης των Κοινωνιών ως προς την συμμετοχή τους. Η σχέση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων με την δημόσια agenda, με τα πολιτικά και κομματικά δρώμενα, τις πολιτικές συμπεριφορές, δημιουργεί πολλές και ποικίλες συζητήσεις. Σημαντικό υποσύνολο αυτών αφορά τους νέους ανθρώπους, πως αυτοί τοποθετούνται ως προς την πολιτική σήμερα.
Άρθρο του Γιώργου Α. Ζερβάκη *
Το ζήτημα αντιμετώπισης της διασύνδεσης των φοιτητών, των νέων που έχουν ήδη εισέλθει στον εργασιακό βίο, δεν οριοθετείται από θεωρίες, από παραδοσιακές διαπιστώσεις, από περιοριστικού χαρακτήρα συζητήσεις. Και φυσικά ούτε είναι αντικείμενο προεκλογικών συμπερασμάτων.
Τι κάνει όμως τους νέους ανθρώπους να μην ενδιαφέρονται για όσα λαμβάνουν χώρα στην δημόσια σφαίρα, τοπική και περιφερειακή, εθνική και ευρωπαϊκή ; Και αν ενδιαφέρονται ποιος είναι ο βαθμός προσέγγισης που έχουν; Πόσο τους ενθαρρύνουν αλλά και πόσο τους απογοητεύουν αυτά που καλλιεργούνται πολιτικά ; Αλλά και πως τα πολιτικά κόμματα, οι πολιτικοί, ως συστατικά στοιχεία του δημοκρατικού πλαισίου «διαβάζουν» τις διαθέσεις των νέων πολιτών; Τι σημαίνει για τις κομματικές γραφειοκρατίες, το δημοσκοπικό εύρημα από την έρευνα της Kappa Research του Σεπτεμβρίου 2018, όπου τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, στο διατυπωμένο ερώτημα για το κόμμα που βρίσκεται περισσότερο κοντά τους, συγκεντρώνουν κάτω από το 40%, δημιουργώντας ένα έντονο ζήτημα απήχησης του πολιτικού λόγου που αναπτύσσουν.
Οι πολιτικές αυτοαναιρέσεις απομακρύνουν την Κοινωνία από το παλιό περιβάλλον. Η αναποτελεσματικότητα στην καθημερινή πολιτική πρακτική, το έλλειμμα εμπιστοσύνης δημιουργεί αποστασιοποίηση. Έτσι η πολιτική θεσμική διάρθρωση υφίσταται πλήγματα από την μη συμμετοχή. Οι πολιτικές επιδόσεις δημιουργούν το έδαφος μεγάλα τμήματα των νέων Πολιτών να προσεγγίζονται με ευκολία από λαϊκιστικές και δημαγωγικές δυνάμεις. Και αυτό το ζήσαμε έντονα στην χώρα μας στα χρόνια της κρίσης.
Σε λίγες ημέρες, το αποτύπωμα των ευρωπαϊκών εκλογών, αλλά και αυτών για τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς, όπου για πρώτη φορά θα ασκήσουν εκλογικό δικαίωμα, οι νέοι και οι νέες των 17 ετών, θα δημιουργήσει δεδομένα που θα ανοίξουν ξανά την συζήτηση σε σχέση με την πολιτική και τα συμμετοχικά στοιχεία, κυρίως αυτά που σχετίζονται με τους νέους ανθρώπους.
Καθώς τα ζητήματα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα καταλαμβάνουν ζωτικό χώρο στο πολιτικό περιβάλλον, οι νέοι Πολίτες οφείλουν να συνειδητοποιήσουν το σημαντικό διακύβευμα της ενεργητικής συμμετοχής τους. Και αυτό το διακύβευμα, απαιτεί περίσκεψη και επιλογή που πρέπει να καταγραφεί τόσο στην ευρωπαϊκή , όσο και στην αυτοδιοικητική κάλπη.
* Ο κ. Γιώργος Α. Ζερβάκης, είναι εκπρόσωπος των Ευρωπαίων Φεντεραλιστών Κρήτης. Το άρθρο έχει γραφεί για το e-mesara.gr: