Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η περίοδος και η ένταση του κλαδέματος επηρεάζουν την απόδοση του λαδιού

09/02/2025
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ
0
Η περίοδος και η ένταση του κλαδέματος επηρεάζουν την απόδοση του λαδιού
0
SHARES
Share on Facebook

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να εξετάσουμε μια διεθνή μελέτη που εξετάζει, πώς, η περίοδος και η ένταση του κλαδέματος έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε όλη τη βλαστική και παραγωγική περίοδο της ελιάς.

Η μελέτη διεξήχθη για δύο χρόνια σε έναν ελαιώνα ποικιλίας Leccino, από τον οποίο προέκυψε, ότι το πρώιμο κλάδεμα επιτρέπει μεγαλύτερη βλαστική ανάπτυξη, ενώ το πιο έντονο, αλλά όχι υπερβολικό κλάδεμα διεγείρει το φυτό να απορροφήσει περισσότερα θρεπτικά συστατικά για τη βλαστική ανάπτυξη και εγγυάται υψηλότερο έλαιο και αποδόσεις σε σύγκριση με το ελαφρύτερο κλάδεμα.

Το πείραμα είχε διάρκεια για δύο χρόνια σε ελαιώνες που χαρακτηρίστηκαν από τρεις ξεχωριστές ημερομηνίες κλαδέματος (1, 15 και 30 Ιανουαρίου) και τρεις εντάσεις κλαδέματος (20%, 25% και 30%) για να ανακαλύψουμε τη βέλτιστη στιγμή και την ένταση κλαδέματος στα ελαιόδεντρα.

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν, ότι η μέγιστη αύξηση στην περιφέρεια του κορμού (7,18%) βρέθηκε στα δέντρα που κλαδεύτηκαν την 1η Ιανουαρίου, με ένταση 20%, ενώ η μέγιστη ανάπτυξη των βλαστών (11,13 cm) και της επιφάνειας των φύλλων (3,99 cm2) βρέθηκε σε δέντρα που κλαδεύτηκαν στις 15 Ιανουαρίου με ένταση 25%.

Σημαντικά υψηλότερη περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη 1,57 mg/g βρέθηκε στα φυτά που κλαδεύτηκαν στις 15 Ιανουαρίου, όπου η ένταση κλαδέματος ήταν 30%.

Τα μέγιστα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιοκάρπου, δηλαδή μέγεθος (1,76 cm), βάρος (2,41 gr), όγκος (2,35 cc), αναλογία και περιεκτικότητα σε λάδι (27,03%) παρατηρήθηκαν ακριβώς στα δέντρα που κλαδεύτηκαν 15 Ιανουαρίου, με ένταση 25%.

Μετρήθηκε επίσης η περιεκτικότητα των φύλλων σε άζωτο (Ν), φώσφορο (P) και κάλιο (K).

Η υψηλότερη περιεκτικότητα βρέθηκε σε δέντρα που κλαδεύτηκαν με 30% ένταση, πρακτικά και στις τρεις ημερομηνίες.

Αντίθετα, το ασβέστιο (Ca) και το μαγνήσιο (Mg) των φυλλωμάτων ήταν μεγαλύτερα στα φυτά που κλαδεύτηκαν νωρίτερα και με τη χαμηλότερη ένταση κλαδέματος.

Πηγή: OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE – giorgoskatsadonis.blogspot.com

 

Previous Post

Ο μεγάλος λυράρης και άνθρωπος Ανδρέας Ροδινός

Next Post

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Χαράλαμπου στον Κάτω Ζαρό

Next Post
Στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Χαράλαμπου στον Κάτω Ζαρό

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό του Αγίου Χαράλαμπου στον Κάτω Ζαρό

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ