Κείμενο – Φωτογραφίες: Χρυσούλα Ντρουμπογιάννη
Η Παραλία των Ματάλων τέλη του ‘ 60, αρχές του ‘ 70 κι οι άνθρωποι της ,για όσους φίλους ρωτούν και βλέπουν το σήριαλ ” Παραλία”…
Τα Ματαλα, ένα μικρό Ψαροχώρι ,σύμφωνα και με μαρτυρίες των κατοίκων του στο εξαίρετο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ Hippie ,Hippie Matala, επίνειο των Πιτσιδιων, ζούσε φτωχικά μετά τον πόλεμο από το αλάτσι, τα ψάρια, τις ελιές και τα λιγοστά μποστανικά του …ώσπου ήρθαν οι ” Χίπηδες” !
Πρώτα βέβαια , αρχές του ‘ 60 ήταν οι ντόπιοι από τα γύρω χώρια, που μην αντέχοντας την λαύρα του κάμπου της Μεσαράς τα καλοκαίρια, παραθέριζαν στις σπηλιές, ελλείψει αλλού χώρου!
Από το 1965 όμως και έπειτα, όπου ήρθαν δειλά οι πρώτοι τουρίστες κι ύστερα οι Χίπις και κατάκλεισαν σταδιακά Σπηλιές (Ρωμαϊκούς Τάφους στην πραγματικότητα) και Παραλία …τα πράγματα άλλαξαν ως τα σήμερα !
Οι κάτοικοι τους καλοδέχτηκαν φιλόξενα και καλοπροαίρετα! Καθώς το χρήμα κι η ,λιγοστή έστω μα σταθερή ,αγοραστική τους δύναμη ήταν απρόσμενο έσοδο ,πολύ σημαντικό για αυτούς!
Καλοδιάθετοι κι οι Χίπις ,σιγά ,όσοι έμεναν καιρό ,έβρισκαν ,όταν τους τελείωναν τα λεφτά ,περιστασιακές δουλείες σε χωράφια ,ως εργάτες, σε Ταβέρνες κλπ ή έφευγαν και ερχόντουσαν στην θέση τους άλλοι κ.ο.κ !
Ο Φούρνος με το Καφενείο για τους ντόπιους απέναντι του σχεδόν,
όπως και το Mermaid στην Παράλια …στ ‘ αλήθεια υπήρξαν σημαντικοί πόλοι έλξης εκείνη την εποχή!
Παραδέχομαι όμως την Συγγραφέα του έργου, Πηνελόπη Κουρτζή που έχει την επιμέλεια καθώς και τους Σεναριογράφους γιατί βάζοντας πρόσωπα σημαντικά ως τα σήμερα στην κοινωνία των Ματάλων, τον Ιερέα ,τον Ψαρά ,την Φουρνάρισσα, κράτησαν την αληθοφάνεια μα και την μυθοπλασία ταυτόχρονα, χωρίς να θίξουν κανένα!
Αφού οι χαρακτήρες που έπλασαν, δεν ταυτίζονται καθόλου με τις ζωές,τις ηλικίες μα και τ ‘ ονόματα των αληθινών προσώπων!
Έξυπνα άλλαξαν όλα τα ονόματα ,να μην έχουν καμία σχέση, ούτε καν συνειρμικά, με τα Μάταλα!
Τα επίθετα των χαρακτήρων είναι όλα σχεδόν… Χανιώτικα !
Από την άλλη άκρη δλδ της Κρήτης ,για να μην υπάρξει ούτε η παραμικρή υποψία για τυχόν σύνδεση των ρόλων με οικογένειες των Πιτσιδίων κλπ !
Το ίδιο και τα μικρά ονόματά ειδικά των γυναικείων ρόλων… Κερασιά ,Υπατία , καμία σχέση με την περιοχή!
Ευφυές επίσης είναι και το όνομα ,μάλλον παρατσούκλι , ” Γράντος” αφού στο Κρητικό ιδίωμα το ρ.γραντίζω σημαίνει μπλέκω ,μπαίνω σε φασαρίες ,μπελάδες !
Ευφάνταστο όσο και σπάνιο, είναι και το ” Νόνα ” , από το όνομα της Αγίας Μητέρας του Μέγα Αθανάσιου, ενώ την πραγματική Φουρνάρισσα των Ματάλων που όντως οι Χίπις την εκτιμούσαν πολύ και την φώναζαν mama, ήταν Ανθούσα, το όνομα της Μητέρας του …άλλου από τους Τρεις Ιεράρχες ,του Αγ. Ιωάννη του Χρυσοστόμου!
Σωστά τονίζουν σε κάθε επεισόδιο πώς …”κάθε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα είναι απολύτως συμπτωματική ” ωστόσο ως σ’ ένα σημαντικό βαθμό ,αναπλάθουν πιστά νομίζω ,το κλίμα της εποχής!
[ Υπόψη ,ότι λίγα χρόνια μετά, το 1975 έως το 1983 έζησα όλα τα καλοκαίρια στα Ματαλα ,και είχα την πραγματική τύχη να γνωρίσω τα αληθινά πρόσωπα μα και να ζήσω στον απόηχο αυτής της περιόδου!
Όλες οι φωτο είναι από το Διαδίκτυο καθώς και το ντοκιμαντέρ για το οποίο ,έχω την αίσθηση ότι μελέτησαν προσεχτικά και οι Συντελεστές του Σήριαλ ,αφού η γιόγκα ,το κοινόβιο κλπ είναι στοιχεία πιστής αναπαράστασης!!! ]