Η παραδοσιακή κρητική διατροφή της δεκαετίας του 1960, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο σύμμαχο πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας
σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνη Καφάτο.
Η διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα και συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα. Ακόμα πάνω από το 60% των ανδρών στην Κρήτη το 1960 τηρούσαν αυστηρά τις νηστείες της Εκκλησίας και δεν έτρωγαν δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο. Το ψάρι επιτρέπεται συχνότερα, ενώ τα θαλασσινά επιτρέπονται σε όλες τις νηστείες.
Η προστασία που προσφέρει η παραδοσιακή κρητική διατροφή στην πρόληψη των ασθενειών και ειδικότερα στα καρδιακά νοσήματα τεκμηριώνεται από πολλές μελέτες. Μια απ’ αυτές πραγματοποιήθηκε στη Λυών της Γαλλίας το 1994 μεταξύ 600 ατόμων που είχαν υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου. Σύμφωνα με τη γαλλική μελέτη, οι άνθρωποι με έμφραγμα μυοκαρδίου που ακολουθούσαν τη Κρητική δίαιτα είχαν 76% λιγότερα νέα εμφράγματα σε σύγκριση με τους άλλους μισούς που ακολουθούσαν τη δίαιτα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Εντυπωσιακά ήταν όμως και τα αποτελέσματα μιας 10ετούς μελέτης, που έγινε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σε παιδιά που ακολούθησαν τον παραδοσιακό τρόπο διατροφής. Όλες οι σωματομετρικές μετρήσεις των παιδιών, τα οποία συμμετείχαν στο πρόγραμμα και αφορούσαν Βάρος, Δείκτη Μάζας Σώματος, Δείκτη Περιμέτρου Μέσης και Ισχίων, Ολική Χοληστερόλη, LDL Χοληστερόλη, Αθηρωματικό Δείκτη και Παλίνδρομο, ήταν σημαντικά βελτιωμένες μετά τη λήξη του προγράμματος.
Πηγή: el.gr