Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
8 Σεπτεμβρίου . Ημέρα Γέννησης της Αγαπημένης Μητέρας όλων μας της Παναγίας μας από την ευσεβή μητέρα της την Αγία Άννα η οποία κατάφερε να πάρει την ευλογία του Θεού και να ζήσει ένα ολοφάνερο θαύμα αφού έγινε μητέρα σε προχωρημένη ηλικία. Ο λαός αγαπάει και σέβεται την Αγαπημένη και Γλυκιά Μορφή της Ακούραστης Μητέρας που χαρίζει απλόχερα την αγάπη Της και για το λόγο αυτό υπάρχουν διάφορες προσωνυμίες, που συνοδεύουν το ιερό όνομα Της .Ένα από αυτά είναι και η ονομασία Γιάτρισσα την οποία τιμούν την ημέρα των Γενεθλίων της σε πολλά μέρη της Πατρίδας μας. Το συγκεκριμένο όνομα συσχετίζεται με τους αρρώστους., αφού όσοι καταφύγουν σ’ Αυτή βρίσκουν γρήγορα την υγειά τους.
Για τους ασθενείς και τους συγγενείς είναι το κέντρο της ελπίδας και της διαρκούς βοήθειας. Οι περισσότεροι σε περιπτώσεις αρρώστιας τόσο δικής μας όσο και των αγαπημένων μας προσώπων καταφεύγουμε στη Χάρη Της για να βρούμε τη Λύτρωση. Γονατίζουμε με ευλάβεια μπροστά στην Εικόνα της.. Την παρακαλούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας, ενώ τα δάκρυα δεν σταματούν να κυλούν στα μάτια. ,. Την καθικετεύουμε , με παρακλήσεις και προσευχές, για την αποκατάσταση της κλονισμένης υγείας των ασθενών μας. . Η Στοργική Μητέρα δεν μας αφήνει αβοήθητη. Πολλά τα θαύματα που καταγράφουν την άμεση και τη θαυματουργική της παρέμβαση εκείνων που μπροστά στην εικόνα ψάλλουν: ”: “Από των πολλών μου αμαρτιών, ασθενεί το σώμα, ασθενεί μου και η ψυχή προς σε καταφεύγω, την Κεχαριτωμένην ελπίς απηλπισμένων, συ μοι βοήθησον”. Και η Παναγιά μεσολαβεί και τα θαύμα γίνεται. Έτσι σύμφωνα με την παράδοση όσοι άρρωστοι . επέστρεφαν στα σπίτια τους υγιείς διηγούνταν όσα έκανε σ’ αυτούς η Υπεραγία Θεοτόκος. Και για το λόγο αυτό από το δεσμό, που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στους ασθενείς με την Παναγία και με αφορμή τις πολλές ευεργεσίες και ιάσεις που είχαν λάβει της έδωσαν το όνομα “Γιάτρισσα”.
Η Παναγιά η Γιάτρισσα ας θεραπεύσει τους πόνους που ενδεχομένους έχει η ψυχή και ας χαρίσει την ίαση σε όποιον τη χρειάζεται.