Γράφει η Μαρία Μαυρουδή
Στην πανέμορφη Κεφαλονιά στο νησί που στολίζει το Ιόνιο και συγκεκριμένα στο χωριό Μαρκόπουλο βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της “Φιδιώτισσας”, η οποία οφείλει το όνομά Της σε ένα θαύμα, το οποίο συμβαίνει κάθε χρόνο την περίοδο του Δεκαπεντάρη.
Ψηλά στην πλαγιά του χωριού Μαρκόπουλο που βρίσκεται στη νότια Κεφαλονιά, πριν από αρκετά χρόνια οι χωρικοί είδαν ένα δέντρο και συγκεκριμένα έναν σχίνο να καίγεται και οι φλόγες του ανέβαιναν αρκετά μέτρα ψηλά.
Αναλογίστηκαν ότι το δάσος θα είχε πιάσει φωτιά και για το λόγο αυτό έτρεξαν ανήσυχοι να τη σβήσουν.
Όταν όμως έφθασαν στο σημείο αυτό οι χωρικοί είδαν το δέντρο εντελώς καμένο και στην καμένη ρίζα του ήταν ακουμπισμένη μια πολύ όμορφη εικόνα της Παναγίας, που η φωτιά δεν την είχε ακουμπήσει καθόλου.
Αμέσως συγκινημένοι πήραν την εικόνα στα χέρια τους, την προσκύνησαν και χαρούμενοι την κατέβασαν στο χωριό και την τοποθέτησαν στην εκκλησία του χωριού τους, που ήταν στην πλατεία.
Όταν την επόμενη ημέρα πήγαν και οι άλλοι χωρικοί στην εκκλησία για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας διαπίστωσαν ότι η εικόνα έλειπε.
Η εικόνα βρισκόταν στο καμένο δέντρο, και όλοι αναρωτήθηκαν ποιος την είχε πάει εκεί.
Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να κλειδώσουν την εκκλησία.
Όμως τρεις φορές η εικόνα έλειπε και την ξανάβρισκαν στο καμένο δέντρο.
Τότε οι χωρικοί αποφάσισαν πως η επιθυμία της Παναγίας είναι να βρίσκεται εκεί και γι’ αυτό έχτισαν μία εκκλησία και έβαλαν μέσα σε ένα ωραίο εικονοστάσι την Παναγία.
Μετά από λίγο καρό χτίστηκε ένα γυναικείο μοναστήρι .
Οι μοναχές προσεύχονταν καθημερινά στην Παναγία.
Ένα πρωί όμως είδαν να πλησιάζουν πειρατικά καράβια και να ανηφορίζουν πειρατές προς το μοναστήρι με σκοπό να το λεηλατήσουν.
Τότε οι μοναχές φοβισμένες ζήτησαν την προστασία της Παναγίας.
Και η Σπλαχνική Μητέρα έκανε το θαύμα της.
Πολλά φίδια κύκλωσαν το μοναστήρι κι όταν πήγαν οι πειρατές φοβήθηκαν κι έφυγαν.
Οι μοναχές σώθηκαν και ευχαρίστησαν την Παναγία.
Από τότε κάθε χρόνο εμφανίζονται φίδια.
Τα φίδια της Παναγιάς, που έχουν δώσει και το όνομά τους στην Παναγία της Φιδιώτισσα, θεωρούνται ακίνδυνα και θαυματουργά, και πολλοί μαρτυρούν πως όταν τα ακούμπησαν, θεραπεύτηκαν από ανίατες αρρώστιες.
Είναι ορατά σε όλους.
Κρέμονται στην εικόνα της Παναγίας, στα στασίδια και τα προσκυνητάρια, ακόμη και στο Ευαγγέλιο.
Τα φιδάκια της Παναγιάς, που το μήκος τους δε ξεπερνά το ένα μέτρο, έχουν δέρμα βελούδινο και στο κεφάλι και τη γλώσσα τους, σχηματίζεται ένα μικρό σταυρουδάκι.
Εμφανίζονται στην περιοχή ανήμερα του Σωτήρος και εξαφανίζονται αμέσως μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας του Δεκαπενταυγούστου.
Ένα ανεξήγητο φαινόμενο για την επιστήμη το οποίο δείχνει τη δύναμη του Θεού και το θαύμα της χριστιανικής πίστης.