Τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων ετών φαίνεται πως θα βιώσει η νότια Ευρώπη, το καλοκαίρι που έρχεται. Οι προσδοκίες που υπήρχαν ότι ο χειμώνας με τις βροχές και τα χιόνια του θα μετρίαζαν κάπως τα φαινόμενα ξηρασίας που βiωσε τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη, δυστυχώς στην πράξη διαψεύστηκαν οικτρά.
Ήδη από τον Απρίλιο, πολλές χώρες του νότου, ουσιαστικά πάνω από το ένα τέταρτο της Γηραιάς Ηπείρου, βρίσκονται αντιμέτωπες με συνθήκες ξηρασίας και προετοιμάζονται για ένα δύσκολο καλοκαίρι, ανάλογο του περυσινού, ενδεχομένως και χειρότερο.
Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα φαινόμενα σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία
Ο μεγάλος ταμιευτήρας νερού στην Καταλονία, που αποτελεί βασική πηγή υδροδότησης εκατομμυρίων Καταλανών έχει αδειάσει, με την κατάσταση να διαγράφεται δραματική. Η ξηρασία, επισήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ την περασμένη εβδομάδα, «θα είναι ένα από τα κεντρικά πολιτικά και εδαφικά θέματα αντιπαράθεσης στη χώρας τα προσεχή χρόνια».
Ελλείψει βροχοπτώσεων, στους ταμιευτήρες νερού, όπου συγκεντρώνεται το βρόχινο νερό για να χρησιμοποιηθεί τους ξηρότερους μήνες, έχει καλυφθεί μόνον το ένα τέταρτο της χωρητικότητάς τους στην περιοχή. Κάποιοι αγρότες αναγκάστηκαν να μην καλλιεργήσουν, σε πολλές περιοχές νερό μεταφερόταν σε υδροφόρες ενώ σε τουλάχιστον μία περίπτωση, αγρότες υποχρεώθηκαν να αναβάλουν επ’ αόριστον τη σπορά. |
Στην Ιταλία, το ερευνητικό ίδρυμα CIMA κατέγραψε μείωση χιονόπτωσης κατά 64% έως τα μέσα Απριλίου. Η στάθμη του μεγαλύτερου ποταμού του Πάδου έχει ήδη υποχωρήσει στα επίπεδα του περασμένου Ιουνίου, ενώ το επίπεδο των υδάτων της λίμνης Γκάρντα είναι χαμηλότερο και από το μισό της μέσης στάθμης της.
Η Γαλλία βίωσε τον πιο ξηρό χειμώνα των τελευταίων 60 ετών, καθώς για τουλάχιστον 30 συναπτά 24ωρα δεν έπεσε ούτε σταγόνα βροχής τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ενώ η αδυναμία παροχής νερού σε πολλά χωριά, έχει προκαλέσει δημόσια αντιπαράθεση και συγκρούσεις στη νότια Γαλλία.
Εν τω μεταξύ, μια πρόσφατη μελέτη με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων επιβεβαίωσε πως η Ευρώπη πλήττεται από σοβαρή ξηρασία την τελευταία πενταετία, με τις ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες να προκαλούν μια έντονη επισφάλεια νερού, ιδίως στις χώρες του νότου.
«Πριν από λίγα χρόνια θα έλεγα πως έχουμε αρκετό νερό στην Ευρώπη. Τώρα, φαίνεται πως είμαστε αντιμέτωποι με πρόβλημα λειψυδρίας» σημειώνει ο Τόρστερ Μάγιερ-Γκιρ, ο επικεφαλής της μελέτης δορυφορικών δεδομένων.
Οι ειδικοί προειδοποιούν πως ακόμη και μια βροχερή άνοιξη δε θα μπορούσε να εξισορροπήσει την κατάσταση. Και με το καλοκαίρι προ των πυλών, οι κυβερνήσεις αγωνίζονται να βρουν λύση όχι μόνο για τις υφιστάμενες δυσκολίες, αλλά και για τις μελλοντικές ελλείψεις.
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Σε ότι αφορά την χώρα μας, την Ελλάδα, ας ξεκινήσουμε πρώτα με την καλή είδηση. Η χώρα μας δεν φαίνεται να επηρεάζεται από την εικόνα ξηρασίας που υφίσταται το τελευταίο διάστημα σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Δεν έχει πληγεί υπερβολικά από την ξηρασία. Οι ταμιευτήρες νερού, που καλύπτουν τις ανάγκες υδροδότησης μεταξύ άλλων της Αθήνας είναι γεμάτες. Σε σχέση με ορισμένα νησιά του νότιου Αιγαίου από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα είναι γνωστό. Η ξηρασία αποτελούσε πάντα πρόβλημα, και σε ορισμένα νησιά, όπως για παράδειγμα τη Φολέγανδρο, το νερό μεταφέρεται με πλοία ή σε άλλα γίνεται αφαλάτωση του θαλασσινού νερού, το οποίο χρησιμοποιείται ως πόσιμο, με τη βοήθεια φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Αλλά και στην Ελλάδα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να κρυφτούν και προβληματίζουν τους εμπειρογνώμονες. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως οι δυνατές βροχοπτώσεις, η βαρυχειμωνιά με ασυνήθιστα πολύ χιόνι και η ακραία ζέστη το καλοκαίρι, έχουν αυξηθεί τελευταία, αλλά δεν φαίνεται προς το παρόν τουλάχιστον να θέτουν σε κίνδυνο τη φετινή τουριστική σεζόν με περιορισμούς στην κατανάλωση του νερού.
Έρχεται το θερμότερο καλοκαίρι στην Ελλάδα; Τι απαντούν Λέκκας και Ζάνης στην ΕΡΤ
Στο μεταξύ, νέο “καμπανάκι” για το κλίμα στην Ελλάδα, κρούουν οι ειδικοί, με τις προβλέψεις να είναι δυσοίωνες. Το φετινό καλοκαίρι μάλιστα αναμένεται να είναι το πιο ζεστό, δεδομένου του ότι η Ισπανία ζει ήδη ένα άνευ προηγουμένου για την εποχή κύμα καύσωνα.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι το κλίμα είναι ένα θέμα το οποίο ταλανίζει όχι μόνο τον ελληνικό χώρο αλλά και τον ευρύτερο μεσογειακό χώρο και τον παγκόσμιο. «Βλέπουμε τις εξελίξεις των γεγονότων στην Ισπανία αλλά και σε άλλες χώρες της Μεσογείου, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι ένα hotspot ουσιαστικά της κλιματικής κρίσης σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε όλα αυτά τα γεγονότα και προβληματιζόμαστε με βάση βεβαίως τις διεθνείς καταγραφές και τα διεθνή στοιχεία τα οποία υπάρχουν. Θεωρείται ότι πάμε σε μία αύξηση της διαδικασίας για πιο θερμές θερμές περιόδους και μέσα στα πλαίσια αυτά έχουμε και την μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ένα πιο θερμό καλοκαίρι φέτος».
Αφού εξήγησε ότι δεν μπορούν οι ειδικοί να προβλέψουν με ακρίβεια το αμέσως επόμενο καλοκαίρι τι ακριβώς θα συμβεί, τόνισε ότι η προϊούσα αύξηση της θερμοκρασίας επιφέρει τεράστιες αλλαγές όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές. «Εκείνο το οποίο θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι αύξηση των βαθμών και της θερμοκρασίας την καλοκαιρινή περίοδο αλλά και τις άλλες περιόδους σημαίνει ότι έχουμε πιο μεγάλη ξηρασία. Σημαίνει ότι έχουμε μεγάλη πιθανότητα πυρκαγιών. Στη συνέχεια έχουμε διαστήματα με έντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή πλημμυρικά φαινόμενα, διαβρώσεις, κατολισθήσεις και όλος αυτός ο κύκλο, που είναι ένας κύκλος που επιταχύνεται συνέχεια, οδηγεί στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, οδηγεί σε ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει χαρακτήρα επιστροφής. Το φαινόμενο της ερημοποίησης».
Από πλευράς του ο καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας, Πρόδρομος Ζάνης σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό επιχειρησιακά να γίνει πρόβλεψη για το τι καλοκαίρι θα έχουμε. «Υπάρχουν μόνο εποχιακές προβλέψεις οι οποίες είναι σε ερευνητικό επίπεδο από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς και από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικού Οργανισμό. Υπάρχουν κάποιες εκτιμήσεις για το φετινό φετινό καλοκαίρι ότι κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο θερμό, αλλά αυτό πρέπει να το κοιτάμε λίγο με κάποια επιφυλακτικότητα», ανέφερε και πρόσθεσε στη συνέχεια.
«Η επιστήμη βασίζεται στο τι παρατηρούμε, στην κατανόηση αυτών που παρατηρούμε και από εκεί και πέρα στο τι μπορεί να εκτιμήσουμε για το μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι αν κοιτάξουμε με τα παρατηρησιακά δεδομένα. Θα δούμε ότι αυξάνει η συχνότητα εμφάνισης τέτοιων ακραίων επεισοδίων. Τώρα και με βάση τα μελλοντικά σενάρια οδεύουμε σε μία περαιτέρω αύξηση. 5 και 6 επεισόδια ισχυρού καύσωνας ανά δεκαετία».