Τετάρτη, 4 Ιουνίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Η κρητική χορτόπιτα: Με τσουκνίδες και ξινομυζήθρα

06/05/2025
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Η κρητική χορτόπιτα: Με τσουκνίδες και ξινομυζήθρα
0
SHARES
Share on Facebook

 

Υλικά

Μερίδες: για ένα ταψί 30 εκ.

Για το φύλλο

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • 120 ml γάλα ή νερό χλιαρό
  • 20 ml ρακή
  • αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό χόρτα της αρεσκείας μας (τσουκνίδες, άγρια του βουνού, σταμναγκάθι, σπανάκι), καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 μάτσο ανάμεικτα μυρωδικά (μάραθος, δυόσμος, άνηθος), ψιλοκομμένα
  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 40 ml ρακή
  • 120 ml ελαιόλαδο + για το λάδωμα του ταψιού
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. ξινομυζήθρα
  • 2 αυγά

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
  • 1 κουτ. σούπας σουσάμι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα με τσουκνίδες και ξινομυζήθρα, ξεκινάμε ζυμώνοντας σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
  2. Τη χωρίζουμε και την πλάθουμε σε δύο μπάλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
  3. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα χόρτα και τα μυρωδικά για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
  4. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρακή και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε.
  5. Αδειάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με τα αυγά και το τυρί.
  6. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε το ταψί. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο, διαμέτρου 34 εκ.
  7. Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
  8. Αδειάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
  9. Πιέζουμε με τα δάχτυλα ώστε να ενωθούν οι άκρες των δύο φύλλων και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  10. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ψήνουμε τη χορτόπιτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: gastronomos.gr

Previous Post

Σαλάτα με ντοματίνια και αβοκάντο

Next Post

Λιγοστό το νερό στον ποταμό Κουτσουλίτη, του τροφοδότη του φράγματος Φανερωμένης (βίντεο)

Next Post
Λιγοστό το νερό στον ποταμό Κουτσουλίτη, του τροφοδότη του φράγματος Φανερωμένης (βίντεο)

Λιγοστό το νερό στον ποταμό Κουτσουλίτη, του τροφοδότη του φράγματος Φανερωμένης (βίντεο)

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ