Υλικά
Μερίδες: για ένα ταψί 30 εκ.
Για το φύλλο
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 ml ελαιόλαδο
- 120 ml γάλα ή νερό χλιαρό
- 20 ml ρακή
- αλάτι
Για τη γέμιση
- 1 κιλό χόρτα της αρεσκείας μας (τσουκνίδες, άγρια του βουνού, σταμναγκάθι, σπανάκι), καθαρισμένα και χοντροκομμένα
- 1 μάτσο ανάμεικτα μυρωδικά (μάραθος, δυόσμος, άνηθος), ψιλοκομμένα
- 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
- 40 ml ρακή
- 120 ml ελαιόλαδο + για το λάδωμα του ταψιού
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 150 γρ. ξινομυζήθρα
- 2 αυγά
Για το άλειμμα
- 1 αυγό (ελαφρώς χτυπημένο)
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι
- 1/2 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη χορτόπιτα με τσουκνίδες και ξινομυζήθρα, ξεκινάμε ζυμώνοντας σε ένα μεγάλο μπολ όλα τα υλικά για το φύλλο μέχρι να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.
- Τη χωρίζουμε και την πλάθουμε σε δύο μπάλες, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα χόρτα και τα μυρωδικά για 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαραθούν.
- Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τη ρακή και αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και στραγγίζουμε.
- Αδειάζουμε σε μπολ και ανακατεύουμε με τα αυγά και το τυρί.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C και λαδώνουμε το ταψί. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο, διαμέτρου 34 εκ.
- Απλώνουμε το ένα φύλλο στο ταψί, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Αδειάζουμε τη γέμιση, την απλώνουμε ομοιόμορφα και καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο.
- Πιέζουμε με τα δάχτυλα ώστε να ενωθούν οι άκρες των δύο φύλλων και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και μαυροκούκι και ψήνουμε τη χορτόπιτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Πηγή: gastronomos.gr