Κείμενο: Ηλίας Μαμαλάκης
Η ιστορία του τυριού αρχίζει το 8000 π.Χ. όταν στα οροπέδια του Ιράν, για πρώτη φορά πάνω στον πλανήτη εξημερώθηκαν τα πρώτα μηρυκαστικά, η κατσίκα και το πρόβατο.
1000 χρόνια μετά, στη Β. Ευρώπη εξημερώνεται η άγρια αγελάδα και τα ζώα αυτά ήταν τα πρώτα κοπάδια που οι νομάδες χρησιμοποιούσαν για το γάλα και το κρέας τους.
Πολλές χιλιάδες χρόνια μετά, γύρω στην τέταρτη χιλιετηρίδα π.Χ. εμφανίζεται η κατσίκα και το πρόβατο στις ακτές της Μεσογείου.
Η ιστορία του τυριού ταυτίζεται αλλά και εξελίσσεται με αυτήν της Ευρώπης.
Πρώτη μαρτυρία διατροφής με γάλα μηρυκαστικού είναι αυτή της ελληνικής μυθολογίας όταν ο Δίας κυνηγημένος από τον πατέρα του τρέφεται με γάλα από την κατσίκα Αμάλθεια.
Ο Όμηρος στην Οδύσσεια περιγράφει λεπτομερώς το βοσκό και τυροκόμο Πολύφημο που λάτρευε τα ζώα του και προτιμούσε να φάει τους συντρόφους του Οδυσσέα παρά τα πρόβατά του.
Εκεί ο επικός Όμηρος περιγράφει τα τυριά που ωρίμαζαν μέσα στη σπηλιά.
Κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας στον ελληνικό χώρο η τυροκομία ήταν πολύ εκτεταμένη.
Οι λίγες μαρτυρίες που έχουμε μιλούν για το βλάχικο τυρί και τις μυζήθρες, απ’ όπου πήρε το όνομά του και ο Μυζηθράς-Μυστράς.
Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στα βουνά της Ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών, η παράδοση συνεχίστηκε αμείωτα.
Οι κτηνοτροφικοί πληθυσμοί μετακινούνταν με ευχέρεια πάνω στα ψηλά οροπέδια και αντάλλασσαν μεταξύ τους τεχνικές κατασκευής και μυστικά της τέχνης της ωρίμανσης…..
(Από τη σελίδα ΚΑΠΕΤΑΝΙΑΝΑ – ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΑ – ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΧΝΑΚΗΣ)