Έρευνα: Δρ Ζαχαρίας Καψαλάκης
Το Δημοτικό Σχολείο Σίβα ιδρύθηκε το 1864, κατασκευάσθηκε σχετικό οίκημα και στα πρώτα του βήματα φιλοξενούσε μαθητές από τα χωριά Κουσέ, Πετροκεφάλι, Άγιος Ιωάννης, Λίσταρος και Καμηλάρι. Πρώτος δάσκαλος του Σχολείου ήταν ο Μεϊμαράκης Νικόλαος από το Ηράκλειο.
Πέρασε από πολλές περιπέτειες τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του.
Θα αναφέρω μια που σχετίζεται με τον πρώτο δάσκαλο του Σχολείου, το Νικόλαο Μεϊμαράκη και αφορά τα δυο πρώτα χρόνια λειτουργίας του Σχολείου (1864-1865 και 1865-1866).
Το γεγονός μας το πληροφορεί επιστολή που υπογράφουν οι τότε έφοροι του Σχολείου Πρωτόπαπας Ιωάννης, Αναγνώστης Μιχελινάκης, Ιωάννης Καψαλάκης και Κωσταντής Πρατικός.
Αναφέρει δε μεταξύ των άλλων:
« Προ τινών ετών, αφού προσπαθήσαμεν δια πολλών και βαρέων εξόδων και οικοδομήσαμεν την ήδη υπάρχουσαν εν τω χωρίω Σίβα Δημοτικήν Σχολήν εζητήσαμεν παρά της Α΄. Σεβασμιώτητος του πρώην Κρήτης και της τότε Σ. Δημογεροντίας να μας εσταλή Διδάσκαλος δια να διδάξει την Σχολήν ταύτην. Μας έστειλαν λοιπόν Διδάσκαλον κάποιον Νικόλαον Μεϊμαράκην επί της υπόσχεση ότι οι μισθοί του θέλουν πληρώνονται μέρος μεν από τας Ιεράς Μονάς Οδηγητρίας και Απεζανών και τα ελλείποντα από την κοινότητα Ηρακλείου. ΄Ηλθεν λοιπόν ο Διδάσκαλος, εδίδαξεν 18 μήνας, ήκανεν να λάβει γρόσια 5.380. Επειδή τον είχεν συμφωνήσει η Α. Σεβασμιώτης μετά της ειρημένης Δημογεροντίας 300 γρόσια κατά μήνα. Του είχαμεν δώσει λοιπόν 1912 γρόσια τα οποία είχαμεν λάβει μέρος μεν από τας Ιεράς μονάς τα δε λοιπά ελάβαμεν επί τόκου.
Σήμερον δε ο Δάσκαλος αυτός, μας ένεξεν εις το Δικαστήριον και το Δικαστήριον μας υποχρέωσεν με φυλάκησιν και εκάμαμεν ομόλογον να τον πληρώσομεν εις τοσιν προθεσμίαν. Επειδή λοιπόν και η ρηθείσα προθεσμία φθάνει πλέον, αναγκαζόμεθα σήμερον να αναφερθόμεν προς την Υμετέραν Σεβασμιώτητα και την Σεβαστήν Δημογεροντίαν και να ζητήσομεν να πληρωθεί το ποσόν αυτόν εις τον ρηθέντα Διδάσκαλον συμφώνως με την υπόσχεσιν του πρώην Κρήτης και της Σ. Δημογεροντίας, άλλως θα αδικηθώσιν οι υπογράφοντες το ομόλογον τούτο…»!
Βέβαια η απάντηση της Δημογεροντίας είναι αρνητική για τους εφόρους.
Αναφέρει δε: «Εις την παρούσα αναφορά, γίνεται λόγος ότι ο διδάσκαλος συνεφωνήθει ίνα λαμβάνει τους μισθούς του παρά της Δημογεροντίας. Τούτη η πράξις δεν υπάρχει εν τω Γραφείω και είναι δε φανερό ότι εις το Σχολείον τούτο συντηρείτο υπό των συνδρομών των ενδιαφερομένων κατοίκων και των άλλων ιδιωτών. ΄Ετσι η ταύτη αξίωσις των αναφερομένων δεν είναι βάσιμος».
Οι άνθρωποι όπως όλα δείχνουν θα πρέπει να πήγαν φυλακή, για χάρη του Σχολείου.
Αυτό το περιστατικό υποδηλώνει την αγάπη και την αυτοθυσία των προγόνων μας για να πάει η εκπαίδευση μπροστά.
Για όποιον θέλει μπορεί αυτό το περιστατικό να το μεταφέρει στη σύγχρονη εποχή και να κάνει ένα παραλληλισμό.
Το 1899-1900, έγινε γενική επισκευή του σχολείου. Άλλαξε και η σκεπή και από χωμάτινη έγινε κεραμοσκεπή.
Το 1910 λειτούργησε ως διτάξιο, ενώ το 1913 τριτάξιο.
Το 1929 έγιναν ριζικές αλλαγές στο κτίριο. Έκλεισε η εσωτερική πόρτα που ένωνε το γραφείο του Σχολείου με το υπόλοιπο οίκημα, ενώ μεγάλωσαν οι πόρτες και τα παράθυρά του και αντικαταστάθηκε η οροφή, ενώ πήρε τη σημερνή του μορφή το κτίριο.
Το 1938 υποβιβάστηκε σε διτάξιο.
Η Γερμανική Κατοχή
Στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής χωριό και Σχολείο φιλοξενούν κάθε διωγμένο πατριώτη. Από τις τάξεις του Δημοτικού Σχολείου περνούν παιδιά, ενός άλλου Θεού, πρόσφυγες στον ίδιο τον τόπο τους.
Το 1958 φτιάχτηκαν τα αποχωρητήρια δίπλα στο γραφείο της εκκλησίας
Το 1965 τα μαγειριά, όπως και η περίφραξη.
Το 1972 υποβιβάστηκε σε 1/θέσιο.
Η ανάκαμψη όμως δεν άργησε να έρθει.
Το 1991 ιδρύθηκε το 1/θέσιο Νηπιαγωγείο Σίβα.
To 1992 -1993 συντηρείται. Αλλάζει η σκεπή, μπαίνει κεντρική θέρμανση.
Από το 1995 και μετά και για κάποια χρόνια, το Σχολείο έχει και Γυμναστή και καθηγητή Αγγλικών.
Το 1997 ξεκίνησε η δημιουργία του Μανιδάκειου Οικολογικού Αγροκτήματος του Σχολείου στη θέση «Λειβαδωπά».
Το 1998 το Δημοτικό Σχολείο έγινε και πάλι οργανικά 2/θέσιο.
Το 1999 το Δημοτικό Σχολείο εντάσσεται στο δίκτυο Οικολογικών Σχολείων της Ευρώπης.
Το 2000 το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κάνει τα μαθήματα της εξομοίωσης δασκάλων στο Δημοτικό Σχολείο Σίβα.
Το σχολείο συνεχίζει τη λειτουργία του ως 2/θεσιο, ενώ το Νηπιαγωγείο βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης μαθητών