Πέμπτη, 15 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Η εποχή της κάπαρης…

30/05/2023
in ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
0
Η εποχή της κάπαρης…
0
SHARES
Share on Facebook

Κείμενο – Φωτογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης

H κάπαρη γίνεται ένα πολύ καλό ορεκτικό, φτάνει να ξέρουμε να τη φτιάξουμε, αν και η παρασκευή της είναι πολύ απλή υπόθεση, λίγοι πια επιχειρούν να την μαζέψουν.
Μπορεί κάποιος από μία καπαριά, να συλλέξει σχεδόν τα πάντα! Από τα κλειστά της μπουμπουκακια, τα τρυφερά της φύλλα, ακόμα και τα τρυφεράκ αγγουράκια της!
Όμως πιο ωραία είναι να κόψει κάνεις όλα τα τρυφερά της βλαστάρια που καταλήγουν μπροστά σε κάθε κλωνάρι!
Δεν κάνουμε πλέον τη παλιά διαδικασία, δηλαδή να τα βάλουμε σε νερό και να τους το αλλάζουμε μια φορά την ημέρα, γιατί εκτός που χρειάζονται πολλές μέρες να ξεπικρίσουν, κινδυνεύουν με τη ζέστη και να μας βρωμίσουν!
Έτσι εφαρμόζουμε μια άλλη νέα μέθοδο, αυτή του ζεματισμού σε ζεστό νερό, αλλά όχι σε σημείο έντονου βρασμού!
Άμα λοιπόν μαζέψουμε όλα αυτά τα βλαστάρια κλπ, στήνουμε τη κατσαρόλα μας στη φωτιά, και βράζουμε νερό. Στο σημείο που αρχίζουν οι πρώτες φουσκάλες, χαμηλώνουμε τη φωτιά, ώστε να μην χοχλακά το νερό όπως λέμε. Δεν βάζουμε την κάπαρη χύμα όπως είναι μέσα στη κατσαρόλα μας, αλλά τη βάζουμε ανά μικρές ποσότητες μέσα σε ένα τούλι, το δένουμε σφιχτά με σπάγκο, και το τούλι με τη κάπαρη το βουτάμε όπως είναι μέσα στο νερό. Το κάθε μάτσο με το τούλι το εμβαπτίσουμε 4 εως 5 φορές αργά αργά μέσα έξω, και μετά τα βγάζουμε. Βλέπουμε και οι ίδιοι ότι ήδη έχουν μαραθεί, δηλαδή έχουν ζεματιστεί λιγο.
Αφού τα βγάλαμε από τη κατσαρόλα, τα βάζουμε σε μια λεκάνη με δροσερό νερό, και εκεί τα αφήνουμε για 4 με 5 μέρες περίπου, αλλάζοντας τους το νερό μιά δύο φορές την ημέρα.
Στη συνέχεια θα τα βάλουμε στα βάζα μας, και θα συμπληρώνουμε με νερό, ώστε να δούμε τι ποσότητα χωράνε όλα τα βάζα. όλα τα νερά αυτά θα τα βάλουμε σε ένα άλλο δοχείο. Μετά θα κανονίσουμε να χύσουμε το μισό από αυτό το νερό, και θα το συμπληρώσουμε με ξύδι. Η δε ποσότητα του νερού που αφήσαμε, θα την κάνουμε άλμη, δηλαδή σαλαμούρα. Εν ολίγοις το υγρό που θα περιέχει κάθε βάζο, θα είναι μισο σαλαμούρα και μισο ξύδι!
Αν είναι ξύδι σπιτικό θα είναι δυνατό και έτσι θέλει λιγότερο.
Καλή επιτυχία και καλοφάγωτη!

 

Previous Post

Ελιά: Προσοχή – Κίνδυνος κατά την καρπόδεση από ασθένειες και εχθρούς

Next Post

Η μουσμουλιά…

Next Post
Η μουσμουλιά…

Η μουσμουλιά…

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ