Η εορτή του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παρασκευή της πατροπαράδοτης σκορδαλιάς.
Πόσες φορές τρώμε σκορδαλιά μέσα στη χρονιά; Τουλάχιστον πέντε, όλες σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές, καθώς το συγκεκριμένο φαγητό έχει συνδεθεί με την παράδοση του λαού μας, όχι μόνο στα νεότερα χρόνια, αλλά και στην αρχαιότητα!
«Σκορόθαλμο» το έλεγαν, άλλωστε, οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και «μυττωτό» στο Βυζάντιο, με το παραδοσιακό πιάτο να πρωτοεμφανίζεται τουλάχιστον 2.500 χρόνια πριν από την εποχή μας (για να μην πούμε πολλά περισσότερα)!
Η συγκεκριμένη παράδοση δεν θα μπορούσε να μην τηρείται και στην Πάτρα και ειδικά κάθε 30ή Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία εορτάζει ο Πολιούχος Αγιος Ανδρέας. Μάλιστα, είθισται στο γεύμα που παραθέτει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Πατρών στην πολιτική και την πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας, το κυρίως πιάτο να είναι η αλιάδα! Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι ακόμη και ο βασιλιάς Παύλος δοκίμαζε σκορδαλιά κάθε φορά που παρευρισκόταν στην Πάτρα για τους εορτασμούς του Αγίου Ανδρέα, ενώ το ίδιο συνέβαινε και με τους Γεώργιο και Ανδρέα Παπανδρέου, με τον δεύτερο ειδικά να τη θέλει «πατημένη» στο σκόρδο και να ζητάει και δεύτερο πιάτο.
Πηγή: Ομφαλός της γης