Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζει πως ακολουθώντας μεσογειακές διατροφικές συνήθειες, υπάρχουν πιθανότητες αντιστροφής του Μεταβολικού Συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο προσβάλει το 25% των ενηλίκων, είναι ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνει: Κοιλιακή παχυσαρκία, μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να αξιοποιήσει την γλυκόζη (αυξημένη γλυκόζη στο αίμα ή/και αντίσταση στην ινσουλίνη), μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (δυσλιπιδαιμία) και υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που έχουν αυτό το σύνδρομο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο και/ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου IΙ.
Η χρηματοδότηση της μελέτης έγινε από το Ισπανικό κράτος, και δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal. Της έρευνας ηγήθηκε ο καθηγητής διατροφής, Dr. Jordi Salas- Salvado, ο οποίος κατέληξε στο ότι μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μη μειώνει τις πιθανότητες απόκτησης του μεταβολικού συνδρόμου, δίνει όμως σημαντικές πιθανότητες αντιστροφής του.
Όσοι συμμετέχοντες στη μελέτη ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή,- στην οποία το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έπαιξε σπουδαίο ρόλο- είχαν 35% περισσότερες πιθανότητες να αντιστρέψουν την πάθηση από συγκριτικά με όσους ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
Στη μελέτη συμμετείχαν 5.801 άνθρωποι, ηλικίας 55-88 ετών οι οποίοι χωρίστηκαν στις δύο διατροφικές ομάδες. Στην αρχή της έρευνας το 64% των συμμετεχόντων είχε μεταβολικό σύνδρομο και 5 χρόνια αργότερα το 28,2% εκείνων που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή δεν πληρούσε πια τα κριτήρια για τη διάγνωση του συνδρόμου.
Ο Salas- Salvado, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που δεν υπήρξαν, ανάμεσα στις ομάδες,διαφορές απώλειας βάρους και κατανάλωσης ενέργειας, το πιθανότερο είναι πως η αλλαγή οφείλεται στη διατροφική πορεία τους».
Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν περίτρανα, μια μακρά πορεία ερευνών που αποδεικνύουν ότι η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή βοηθά στην καλύτερη καρδιοαγγειακή υγεία.
Πηγή: olivenews.gr