Α) Στο μοναδικό αρχείο της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, στη στήλη «Η Μνήμη των Φύλλων» της κυριακάτικης έκδοσης διαβάσαμε ότι «κατά το μήνα Οκτώβριο του 1934, από το Τελωνείο Αγίου Νικολάου, εξήχθησαν χαρούπια 1.337.240 οκάδες». Δεν μας εκπλήττει το νούμερο καθώς γνωρίζουμε ότι την περίοδο αυτή το χαρούπι ήταν ένα από τα βασικά προϊόντα της περιοχής μας. Δεν είναι τυχαίο που σχεδόν σε όλα τα οικόπεδα εντός της πόλης του Αγίου Νικολάου, που είναι ακόμα αδόμητα, υπάρχουν μία ή περισσότερες χαρουπιές.
Β) Πανελλαδικό θέμα έγινε το σχόλιο…μοντέλου, Αμερικανίδας, συντρόφου επώνυμου μπασκετμπολίστα, για την άσχημη μυρωδιά που ένιωσε όταν πέρασε δίπλα από συγκεκριμένα δένδρα! Ποια είναι αυτά; Δεν το φανταζόμουνα ότι μπορεί να είναι οι… χαρουπιές! «Ήρθα στην Ελλάδα και υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα δέντρα με μια περίεργη μυρωδιά, που είναι τόσο άσχημη!» έγραψε.
Γ) Προ ημερών περπάτησα στην πλαγιά της Λίμνης μας. Κοντά στο σημείο από το οποίο βουτούν οι αθλητές του Cliff Diving υπάρχει μια χαρουπιά και αξίζει να παρατηρήσουμε τον ξεχωριστό τρόπο που καρποφορεί. Τα λουλούδια της, αν και μικροσκοπικά και λιγότερο εμφανή από τα λουλούδια άλλων δέντρων, αναπτύσσονται συνήθως απ’ ευθείας από τα παλιά κλαδιά. Αυτό σημαίνει ότι τα λουλούδια μπορούν να φυτρώσουν σε σημεία του κλαδιού που δεν έχουν φύλλα. Μπορείτε να το διαπιστώσετε αν κάνετε μία βόλτα πάνω από τη Λίμνη και… με αφορμή το σχόλιο του μοντέλου… πράγματι στη μύτη μου, ήρθε μία έντονη μυρωδιά της ανθοφορίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έδινα σημασία, ως κάτι το φυσιολογικό!
ΛΕΩΝ. Κ.
Πηγή: anatolh.com