Η ελαιοκομική περίοδος 2023-24 αναμένεται να είναι, για άλλη μια φορά, κάτω του μέσου όρου στην Ιταλία όπως και σε όλη την περιοχή της Μεσογείου. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Assitol, της ιταλικής ένωσης της ελαιοκομίας που ανήκει στην Confindustria χαρακτηρίζονται από επιφυλακτικότητα. Σε αυτές τις προβλέψεις της υπογραμμίζει τη σημασία των ακραίων καιρικών συνθηκών.
Ο Andrea Carrassi, γενικός διευθυντής της Ένωσης τονίζει: “Ακόμη και αν οι ποσότητες φαίνεται να αυξάνονται, είναι αδύνατον η εμπορική περίοδος που μόλις ξεκίνησε να αναπροσαρμόσει πλήρως την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, ορισμένα από τα προβλήματα της προηγούμενης εσοδείας 2022/23 δεν έχουν εξαφανιστεί: αρκεί να σκεφτεί κανείς την κλιματική αλλαγή, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει αισθητές τις επιπτώσεις της και ειδικότερα, σε περιοχές με σημαντική παρουσία της ελαιοκαλλιέργειας, όπως η Τοσκάνη”.
Η Ιταλία, σύμφωνα με την Assitol, αναμένεται να φτάσει τους 289 χιλιάδες τόνους, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή περίπου 20% σε σύγκριση με τις 240 χιλιάδες της προηγούμενης εσοδείας, αλλά με ποσότητες χαμηλότερες από τις 350 χιλιάδες τόνους των καλύτερων εμπορικών περιόδων, η ποσότητα είναι ανεπαρκής για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς και των εξαγωγών, που αντιστοιχούν σε ένα εκατομμύριο τόνους.
Ενώ ο Νότος της χώρας αναμένεται να έχει ικανοποιητική παραγωγή, ιδιαίτερα στην Απουλία, τη Σικελία και την Καλαβρία, οι περιοχές του Κέντρου-Βορρά βρίσκονται αντιμέτωπες με αρνητικές τάσεις, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Αυτό το σενάριο αντανακλά και τη γενικότερη εικόνα στην Ευρώπη.
Η Ισπανία, η πρώτη χώρα παραγωγής στον κόσμο, εξακολουθεί να υποφέρει από την ξηρασία και, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν θα ξεπεράσει τους 765 χιλιάδες τόνους, μειώνοντας έτσι στο μισό τις συνήθεις ποσότητες της.
Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει ξηρασία και πυρκαγιές στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να φτάσει τους 260 χιλιάδες τόνους (-25%), ενώ η παραγωγή της Πορτογαλίας θα αυξηθεί σχεδόν κατά 20% (150 χιλιάδες τόνοι).
Και αν η Τυνησία φαίνεται να επιστρέφει στους 200 χιλιάδες τόνους, η Τουρκία και το Μαρόκο έχουν κλείσει προσωρινά τα κανάλια εξαγωγής τους λόγω του ελάχιστου ελαιολάδου που διατίθεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η Μεσόγειος βρίσκεται στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής λόγω της αναζωπύρωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης και των διαφωνιών μεταξύ των αραβικών χωρών, οι οποίες θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα νέο κύμα αύξησης των τιμών της ενέργειας.
«Αυτό το μωσαϊκό κρίσιμων θεμάτων – σχολιάζει ο Γενικός Διευθυντής της Assitol – θα επηρεάσει και τις τιμές του ελαιολάδου, οι οποίες έχουν επανειλημμένα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες”. Δυστυχώς, η νέα εσοδεία ξεκινά σε μια φάση μείωσης της κατανάλωσης (-11% τους τελευταίους μήνες), η οποία κινδυνεύει να επιδεινωθεί αν η οικονομική κατάσταση επιβαρυνθεί. “Η αβεβαιότητα είναι ανησυχητική , ιδίως για τις επιχειρήσεις, οι οποίες μετά από δύσκολα χρόνια αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους».
Πηγή: olivenews.gr – με πληροφορίες από Olioofficina