Για ένα νέο «διατλαντικό έρωτα» μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον και μάλιστα επί των ημερών του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κάνει λόγο η Handelsblatt επισημαίνοντας τη βούληση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ελλάδα.
Η αιτία, σημειώνει ο ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας Γκερντ Χέλερ, πρέπει να αναζητηθεί στην πρωτοφανή κρίση που διέρχονται οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις -τη χειρότερη από την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952- λόγω του ανεκπλήρωτου αιτήματος της Άγκυρας για έκδοση του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, της κόντρας για την παρατεινόμενη φυλάκιση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, των διαφωνιών Τουρκίας- ΗΠΑ στο Συριακό με την επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν να αγνοήσει τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν και να αγοράσει συστοιχίες S-400 από τη Ρωσία, του μπλόκου από το κογκρέσο στην πώληση F-35 στην Άγκυρα και της επιβολής εκατέρωθεν κυρώσεων.
Την ίδια ώρα ο «Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις βλέπει τη σχέση με την Ελλάδα “στο καλύτερο σημείο όλων των εποχών”. Και δεν μένει στα λόγια. Οι ΗΠΑ αναζητούν τώρα εντατικά δυνατότητες ενίσχυσης της στρατιωτικής τους παρουσίας στην Ελλάδα. Και ειδικά τώρα, υπό τον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τέσσερα χρόνια νωρίτερα ξιφουλκούσε ως αρχηγός της αντιπολίτευσης κατά του “αμερικανικού ιμπεριαλισμού”, δημιουργείται μια εντατική διατλαντική ερωτική σχέση ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον», σημειώνει το άρθρο.
Προσθέτει δε ότι οι απειλές της Άγκυρας να κλείσουν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ για τους Αμερικανούς- μια βάση που είναι σημαντική όχι μόνον για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή, αλλά και επειδή εκεί έχουν αποθηκεύσει οι ΗΠΑ δεκάδες πυρηνικές κεφαλές-, έκαναν τους υπεύθυνους χάραξης στρατηγικής στο Πεντάγωνο να αναζητήσουν εναλλακτικές. «Γι’ αυτό το λόγο ήρθε στις αρχές Σεπτεμβρίου στην Αθήνα ο Αμερικανός γενικός Επιτελάχρης Τζόζεφ Ντάνφορντ στην Αθήνα», ο οποίος επεσήμανε ότι η βάση στη Σούδα «είναι αποφασιστικό στοιχείο των υποδομών μας στην περιοχή».
Η Handeslblatt σημειώνει ότι επειδή οι δυνατότητες των βάσεων στη Σούδα και στο Ακκρωτήρι έχουν σχεδόν εξαντληθεί, η Ουάσιγκτον αναζητεί περαιτέρω δυνατότητες. Και παραθέτει τις σχετικές δηλώσεις του Ντάνφορντ: «Αν δει κανείς τη γεωγραφία και τις εν εξελίξει στρατιωτικές επιχειρήσεις μας στη Λιβυη και τη Συρία και αναλογιστεί πιθανές άλλες στην ανατολική Μεσόγειο, τότε η θέση της Ελλάδας και οι δυνατότητες που προσφέρονται εδώ είναι πολύ σημαντικές».
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «στρατιωτικοί ειδικοί στην Αθήνα λένε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται μεταξύ άλλων και για μια νέα βάση στις νότιες ακτές της Κρήτης». Αναφέρει ότι την περασμένη άνοιξη οι ΗΠΑ άρχισαν να αναπτύσσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9 Reaper στη Λάρισα, ότι το πολεμικό τους ναυτικό ενισχύει την παρουσία του στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ενώ επικαλείται δημοσίευμα της “Military Times”, σύμφωνα με το οποίο ο ανώτατος διοικητής των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι μελετά κι άλλες επιλογές για στάθμευση δυνάμεων τα επόμενα 5-10 χρόνια, όπως και δυνατότητες εκπαίδευσης για την Πολεμική Αεροπορία καθώς και λιμάνια για τον ελλιμενισμό πολεμικών πλοίων.
Παράλληλα γίνεται αναφορά και στην ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ουάσιγκτον η Ελλάδα λόγω της άμεσης γεινίασής της με τα δυτικά Βαλκάνια, όπου θέλει να ενισχύσει την επιρροή της η Ρωσία: «Έχουμε αυξημένες ευαισθησίες για το ρόλο που προσπαθεί να παίξει η Ρωσία σ’ αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.
«Και να που ο πρώην κομμουνιστής Τσίπρας αποδεικνύεται ανεκτίμητος σύμμαχος για τις ΗΠΑ. Μετά από πολύμηνες δύσκολες συνομιλίες με την κυβέρνηση στα Σκόπια η Αθήνα διαπραγματεύτηκε την άνοιξη μια λύση για την κόντρα για το όνομα που κρατά 27 χρόνια. Έτσι ανοίγουν για την “Μακεδονία” οι πόρτες για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ- ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας στα Βαλκάνια και της πρόσδεσης της περιοχής στο άρμα της Δύσης», σχολιάζει το άρθρο, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα -πέρα από στρατιωτικό ενδιαφέρον – αποκτά και αυξανόμενη σημασία ως επιχειρηματικός εταίρος για την Αμερική, που ήταν «τιμώμενη χώρα» στη ΔΕΘ και εκπροσωπήθηκε με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, πάνω από 50 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων κολοσσοί όπως η Google και το Facebook, η ΙΒΜ, η Microsoft, η Lockheed Martin, ενώ έδωσε το παρών και το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό με τη ναυαρχίδα του έκτου στόλου, που έδεσε άγκυρα στη Θεσσαλονίκη.
Και το άρθρο καταλήγει: «Ο Πάιατ βλέπει την Ελλάδα σ’ ένα σημείο καμπής. Η επιστροφή της χώρας μετά την οκταετή κρίση προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες και επιτρέπει στην Ελλάδα να παίξει ένα βασικό ρόλο στην “ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ευρωατλαντική κοινότητα”».
Πηγή: efimerida.gr