Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΠΕΔ, την πρώτη μετεκλογική, η κυβερνησιμότητα των Δήμων και η λειτουργία των ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ήταν δύο από τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχόλησαν το Σώμα.
Ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις κι έως ότου έρθει ο Σεπτέμβρης, όπου θα αναλάβουν επισήμως δράση (είτε από τη θέση της συμπολίτευσης, είτε από της αντιπολίτευσης) τα πρόσωπα που εκλέχθηκαν το περασμένο διάστημα, η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να αναζητήσει και να προωθήσει τις (οριστικές) λύσεις που θα κρίνει ότι μπορούν να διορθώσουν τις όποιες “ανορθογραφίες” φέρνει μαζί του ο διάδοχος του “Καλλικράτη”…
«Γιατί δεν μπορεί να καταστεί δυνατή η διοίκηση ενός Δήμου…»
Ο νέος δήμαρχος Φαιστού, κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης έχει περάσει από όλα τα στάδια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την εμπειρία του, μπορεί να παρατηρήσει ότι “σήμερα όπως είναι τα πράγματα, η παράταξη που ο κόσμος επέλεξε, έστω και τη δεύτερη Κυριακή, δεν μπορεί να εφαρμόσει το πρόγραμμα το οποίο είχε δώσει στον κόσμο και βάσει αυτού ζητούσε την ψήφο του!”.
Ο κ. Νικολιδάκης υποστήριξε ότι οι εκλογείς δεν γνώριζαν ακριβώς το περιεχόμενο του “Κλεισθένη”: “ Ακόμα και ο ίδιος ο κόσμος, που είχε μία υποχρέωση την πρώτη Κυριακή (έναν κουμπάρο, ένα σύντεκνο κλπ), δεν κατάφερε να κατανοήσει ότι ο πρώτος γύρος ήταν αυτός που θα μπορούσε να σε βοηθήσει να διοικήσεις. Δεν είχε γίνει κατανοητό στον κόσμο”.
Ο νεοκλεγείς δήμαρχος Φαιστού παραμένει σταθερός στην θέση ότι “με τον Κλεισθένη δεν μπορεί να καταστεί δυνατή η διοίκηση ενός Δήμου. Γιατί, στον δεύτερο γύρο το εκλογικό σώμα μπορεί να σου έδωσε ένα ποσοστό 64, 65% για να εκλεγείς δήμαρχος, δυστυχώς όμως οι σύμβουλοι έχουν εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή. Άρα, παραμένεις, μειοψηφία! Με αυτή την τακτική, δεν μπορείς να κάνεις πραγματικά τίποτα!”.
Όπως επισήμανε, “για να μπορέσει να διοικήσει κάποιος είναι επιβεβλημένες οι αλλαγές στον υπάρχοντα νόμο, για να μπορέσουμε να βρούμε τρόπους και για να καταφέρει η παράταξη που πλειοψήφησε στον δεύτερο γύρο να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, και βάσει αυτής της εφαρμογής να κριθεί την επόμενη τετραετία! Διαφορετικά, δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατία! Δεν θα μιλάμε για την πραγματική βούληση του λαού, άρα λοιπόν πώς θα σε κρίνει ο κόσμος;”.
“Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από την 1η Σεπτέμβρη”
Ο κ. Νικολιδάκης αποστρέφεται την “συνεννόηση έξω από το τραπέζι. Η συνεννόηση είναι μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο! Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να έχουν το θάρρος της άποψής τους! Αλλά κι αυτό χρειάζεται ένα διάστημα ωρίμανσης. Δεν μπορείς να ξεκινήσεις από τη μία στιγμή στην άλλη”.
Παραδέχεται ακόμη ότι με την υπάρχουσα κατάσταση “είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεκινήσουμε να δουλεύουμε από την 1η Σεπτέμβρη, και δυστυχώς δεν υπάρχει περιθώριο για να χαθεί ούτε μία μέρα! Πρέπει την 1η Σεπτέμβρη να αρχίσουμε να δουλεύουμε! Τα προβλήματα στους Δήμους και ειδικά στους μικρούς, που έχουν αποστελεχωθεί εντελώς, είναι πολλά. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε. Αν έχουμε και το πρόβλημα αυτό, της μη κατανόησης του νόμου και της μη συναίνεσης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τότε δεν θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε!”.
Πηγή: cretalive.gr – Αντώνης Παντινάκης