Υλικά
500 γρ. ψαχνό κοτόπουλου σε μπουκιές
1½ φλ. ρύζι (κατά προτίμηση basmati ή jasmin)
250 γρ. ανανάς σε κονσέρβα
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά
2 μέτρια καρότα
1 μέτριο κρεμμύδι
¼ φλ. ξύδι
3 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.σ. καλαμποκάλευρο ή κορνφλάουρ
2 κ.σ. σάλτσα σόγιας
Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε την πιπεριά και λωρίδες πλάτους 1 εκ., καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα καθέτως σε 6 κομμάτια και μετά κόβουμε τις λωρίδες στη μέση.
Στραγγίζουμε τον ανανά από το σιρόπι του και το κρατάμε. Προσθέτουμε στο σιρόπι του ανανά τόσο νερό, όσο χρειάζεται για να έχουμε 1 ½ φλ..
Κόβουμε τον ανανά σε κομμάτια 1.5 εκ..
Καθαρίζουμε και κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
Βράζουμε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες, ανάλογα με την ποικιλία του (το jasmin και το basmati απαιτούν λιγότερο χρόνο).
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε καθιστή κατσαρόλα (πλατιά και χαμηλή), ρίχνουμε το κοτόπουλο και το ροδίζουμε ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα από όλες τις μεριές.
Προσθέτουμε τα λαχανικά (πιπεριά, καρότο, κρεμμύδι) και ανακατεύουμε πάλι να αλειφθούν όλα με το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε στο κοτόπουλο το μείγμα ανανά –νερό και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3 -5 λεπτά μέχρι να ψηθεί τελείως το κοτόπουλο (να μην έχει ίχνος από ροζ χρώμα στο εσωτερικό του αν το κόψουμε).
Ανακατεύουμε το ξύδι, τη ζάχαρη, το κορνφλάουρ και τη σόγια και ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
Ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρά.
Αν η σάλτσα είναι πολύ πυκνή, ρίχνουμε λίγο καυτό νερό. Δοκιμάζουμε το αλάτι, ρίχνουμε τον ανανά και ανακατεύουμε πάλι.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο επάνω στο ρύζι.
Γαρνίρουμε αν θέλουμε με λίγο πολύ ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.
Πηγή: athinorama.gr – A.T.