Πάμε να δούμε πως θα φτιάξεις το παραδοσιακό γλυκό για Τσικνοπέμπτη βήμα βήμα ξεκινώντας από τα υλικά.
Γλυκό για τσικνοπέμπτη υλικά:
Γλυκό για τσικνοπέμπτη – Για το φύλλο
- 200 γρ βούτυρο γάλακτος(αιγοπρόβειο)
- πακέτο φύλλο κρούστας Βηρυτού
Γλυκό για τσικνοπέμπτη – Για το σιρόπι
- 700 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 400 γρ νερό
- 2 κ.τ.σ γλυκόζη
- φλούδα από 1 λεμόνι
- 1 κ.τ.σ χυμό λεμόνι
Γλυκό για τσικνοπέμπτη – Για την κρέμα
- 300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
- 176 γρ σιμιγδάλι ψιλό
- 700 ml γάλα πλήρες300 ml κρέμα γάλακτος 35%
- 4 αυγά θερμοκρασία δωματίου
- 150 γρ βούτυρο αγελαδινό
- 2 βανίλιες σκόνη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
ΓΛΥΚΟ ΓΙΑ ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ | ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ:
Πάμε να δούμε πως θα κάνεις την τέλεια συνταγή για το ιδανικό γλυκό για τσικνοπέμπτη που δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο με καταϊφι!
Γλυκό για τσικνοπέμπτη – Για το σιρόπι
όπως πολύ καλά γνωρίζεις, στα σιροπιαστά φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι!
- Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα.
- Αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν πάρει βράση μετράμε 4 λεπτά.
- Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά, το σιρόπι μας θα πρέπει να είναι κρύο όταν θα το χρησιμοποιήσουμε.
Γλυκό για τσικνοπέμπτη – Για την κρέμα
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού και την βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε καλά.
- Η κρέμα θα αρχίζει να πήζει, δεν την αφήνουμε να πήξει πολύ και προσθέτουμε το βούτυρο αφού αρχίσει να κοχλάζει.
- Ανακατεύουμε συνεχώς κυκλικά και προς το κέντρο της κατσαρόλας ώστε να ενωθούν τα υλικά και να αρχίζει να πήζει η κρέμα μας.
- Θα γίνει παχύρευστη και βελούδινη, αφήνουμε να κρυώσει.
- Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια, τα ασπράδια τα χτυπάμε σε μαρέγκα.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και τους χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός.
- Ενσωματώνουμε τους κρόκους μέσα στα ασπράδια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα σιλικόνης, προσοχή όχι βιαστικές κινήσεις πρέπει η μαρέγκα μας να μείνει αφράτη.
- Αφού έχει κρυώσει η κρέμα μας ενσωματώνουμε το μίγμα της μαρέγκας με την κρέμα με απαλές κινήσεις με μια σπάτουλα σιλικόνης βάζοντας σε 3 δόσεις την μαρέγκα στην κρέμα.
- Λιώνουμε το βούτυρο.
- Παίρνουμε ένα ταψί 35 χ 45 και βουτυρώνουμε καλά παντού και στα πλαϊνά.
- Στρώνουμε στο ταψί μας ένα ένα τα φύλλα βάζοντας τα σταυρωτά και αφήνοντας από έξω λίγο φύλλο ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να το διπλώσουμε μέσα.
- Βουτυρώνουμε με πινέλο χωρίς να ακουμπάμε το φύλλο, απλά τα πιτσιλάμε.
- Αφού στρώσουμε τα 5 φύλλα απλώνουμε την κρέμα μας.
- Στη συνέχεια διπλώνουμε μέσα τα φύλλα που εξέχουν.
- Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα από πάνω ένα ένα βουτυρώνοντας ενδιάμεσα.
Χαράσσουμε σε κομμάτια. - Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και βρέχουμε τα χέρια μας με νερό και ραντίζουμε τα φύλλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή πάνω κάτω για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.
- Μόλις βγει το γλυκό μας από το φούρνο, καυτό, αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι σε δόσεις με μια κουτάλα.
- Βάζουμε όλο το σιρόπι και αφήνουμε να κρυώσει τελείως το γλυκό.
- Το γλυκό συντηρείται εκτός ψυγείου, προσοχή δεν σκεπάζουμε με μεμβράνη γιατί το φύλλο θα χάσει την τραγανή υφή του.
Πηγή: petros-syrigos.com