Υλικά Συνταγής
Για τη βάση
250 γραμ. μαργαρίνη
8 κ.σ. κακάο
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα 400 γραμ.
1 πακέτο μπισκότα ολικής άλεσης
2-4 κ.σ. κονιάκ (προαιρετικά)
Για την κρέμα σοκολάτα-βανίλια
2 λίτρα φρέσκο γάλα
1 φλ. ζάχαρη
8 κ.σ. κορν φλάουρ (γεμάτες)
2 βανίλιες
200 γραμ. σοκολάτα γάλακτος τριμμένη ή ψιλοκομμένη
Για το στήσιμο του γλυκού
4 κ.σ. γάλα κρύο
4 κ.σ. κονιάκ
μπόλικη τρούφα σοκολάτα
1 συσκευασία μπισκότα πτιμπερ. σαντιγί (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε την κρέμα βανίλια-σοκολάτα
Κρατάμε 1/2 λίτρο γάλα χωριστά και βάζουμε το υπόλοιπο σε μία κατσαρόλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια να ζεσταθεί.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το υπόλοιπο 1/2 λίτρο κρύο γάλα που κρατήσαμε.
Στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στο ζεστό γάλα.
Ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με σύρμα ή κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα για το γλυκό ψυγείου.
Όταν η κρέμα μας είναι έτοιμη, την ισομοιράζουμε σε δύο μπολ.
Στη μισή δόση προσθέτουμε τη σοκολάτα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά, να λιώσει η σοκολάτα και να ομογενοποιηθεί η κρέμα.
Φτιάχνουμε το μωσαϊκό για βάση
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε τη μαργαρίνη.
Προσθέτουμε το κακάο και το ζαχαρούχο γάλα.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το κονιάκ.
Σπάμε με το χέρι τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια (όχι σκόνη) και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε να καλυφθούν τα μπισκότα από το σοκολατένιο μείγμα. Αδειάζουμε το μωσαϊκό απλώνοντάς το σαν βάση σε ένα μακρόστενο πυρέξ 25×35 εκ.
Ρίχνουμε πάνω στο μωσαϊκό, σε μια στρώση, την κρέμα βανίλια. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Σπάμε τα πτι μπερ με τα χέρια και τα κάνουμε στρώση όλα πάνω στην κρέμα βανίλια.
Ραντίζουμε με το γάλα και το κονιάκ.
Απλώνουμε σε μια στρώση την κρέμα σοκολάτα.
Αφού κρυώσει λίγο η κρέμα, καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τρούφα σοκολάτα.
Παγώνουμε το γλυκό στο ψυγείο για 2 ώρες περίπου, μέχρι να σταθεροποιηθεί.
Προαιρετικά, πριν το σερβίρουμε, καλύπτουμε όλη την επιφάνειά του με σαντιγί και πασπαλίζουμε με τρούφα.
Extra tips
-Εάν πρόκειται να φάνε παιδιά το γλυκό ψυγείου, παραλείψτε το κονιάκ.
-Τα μπισκότα στην ενδιάμεση στρώση μπορείτε να τα βάλετε και ολόκληρα αλλά αν τα βάλετε σπασμένα, δίνουν όγκο στο γλυκό και μπλέκονται μέσα στις κρέμες.
Πηγή: argiro.gr