Γλυκό Κουταλιού Μελιτζανάκι

2 λεπτά ανάγνωσης

📝 Υλικά:

  • 1 κιλό μικρά μελιτζανάκια (περίπου 50 τεμάχια)
  • ¾ κιλού ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • Χυμό από 3 λεμόνια
  • Ασπρισμένα αμύγδαλα (όσα και τα μελιτζανάκια)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 6-7 γαρίφαλα

👩‍🍳 Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία των μελιτζανιών

  • Πλύνετε και ξεφλουδίστε προσεκτικά τα μελιτζανάκια.
  • Χαράξτε τα κατά μήκος με μαχαίρι, ώστε να χωράει μέσα ένα αμύγδαλο.
  • Τοποθετήστε τα σε λεκάνη με νερό και το χυμό από 2½ λεμόνια.
  • Βυθίστε τα καλά στο νερό με ένα πιάτο και βάρος από πάνω για περίπου 1 ώρα.

2. Πρώτο βράσιμο

  • Στραγγίστε τα και βράστε τα σε άφθονο νερό για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μεταφέρετέ τα αμέσως σε παγωμένο νερό και αφήστε τα για 3 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2–3 φορές.

3. Στράγγισμα & γέμισμα

  • Στραγγίστε τα καλά σε σουρωτήρι για 6 ώρες και μετά απλώστε τα σε πετσέτα για άλλη 1 ώρα να στεγνώσουν εντελώς.
  • Τοποθετήστε ένα αμύγδαλο μέσα σε κάθε μελιτζανάκι.

4. Βράσιμο με σιρόπι

  • Φτιάξτε σιρόπι με τη ζάχαρη και τα 3 φλ. νερό, βράζοντας για 5 λεπτά.
  • Ρίξτε μέσα τα γεμισμένα μελιτζανάκια και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
  • Αφήστε τα να σταθούν μέσα στο σιρόπι για 12 ώρες (σκεπασμένα).

5. Τελικό δέσιμο

  • Την επόμενη μέρα, βράστε ξανά το γλυκό προσθέτοντας:
    • ½ φλ. μέλι
    • Χυμό από το υπόλοιπο λεμόνι
    • Κανέλα & γαρίφαλα
  • Βράστε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι (να “στέκεται” σε κουτάλι).
  • Αποσύρετε και αφήστε το να μισοκρυώσει.

6. Συντήρηση

  • Μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι ακόμα ζεστό.
  • Αναποδογυρίστε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν, για καλύτερη συντήρηση.

💡 Συμβουλές:

  • Αν τα μελιτζανάκια είναι πικρά, αφήστε τα για 1–2 ώρες σε νερό με αλάτι και μετά ξεπλύνετε καλά.
  • Το γλυκό είναι καλύτερο μετά από μερικές μέρες ωρίμανσης — τα αρώματα ενισχύονται!
  • Μπορεί να σερβιριστεί με γιαούρτι, παγωτό βανίλια ή και σκέτο με ελληνικό καφέ.

Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb

Μοιραστείτε το άρθρο