Γλυκό Κουταλιού Μελιτζανάκι

2 λεπτά ανάγνωσης

📝 Υλικά:

  • 1 κιλό μικρά μελιτζανάκια (περίπου 50 τεμάχια)
  • ¾ κιλού ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι μέλι
  • Χυμό από 3 λεμόνια
  • Ασπρισμένα αμύγδαλα (όσα και τα μελιτζανάκια)
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 6-7 γαρίφαλα

👩‍🍳 Εκτέλεση:

1. Προετοιμασία των μελιτζανιών

  • Πλύνετε και ξεφλουδίστε προσεκτικά τα μελιτζανάκια.
  • Χαράξτε τα κατά μήκος με μαχαίρι, ώστε να χωράει μέσα ένα αμύγδαλο.
  • Τοποθετήστε τα σε λεκάνη με νερό και το χυμό από 2½ λεμόνια.
  • Βυθίστε τα καλά στο νερό με ένα πιάτο και βάρος από πάνω για περίπου 1 ώρα.

2. Πρώτο βράσιμο

  • Στραγγίστε τα και βράστε τα σε άφθονο νερό για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μεταφέρετέ τα αμέσως σε παγωμένο νερό και αφήστε τα για 3 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2–3 φορές.

3. Στράγγισμα & γέμισμα

  • Στραγγίστε τα καλά σε σουρωτήρι για 6 ώρες και μετά απλώστε τα σε πετσέτα για άλλη 1 ώρα να στεγνώσουν εντελώς.
  • Τοποθετήστε ένα αμύγδαλο μέσα σε κάθε μελιτζανάκι.

4. Βράσιμο με σιρόπι

  • Φτιάξτε σιρόπι με τη ζάχαρη και τα 3 φλ. νερό, βράζοντας για 5 λεπτά.
  • Ρίξτε μέσα τα γεμισμένα μελιτζανάκια και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
  • Αφήστε τα να σταθούν μέσα στο σιρόπι για 12 ώρες (σκεπασμένα).

5. Τελικό δέσιμο

  • Την επόμενη μέρα, βράστε ξανά το γλυκό προσθέτοντας:
    • ½ φλ. μέλι
    • Χυμό από το υπόλοιπο λεμόνι
    • Κανέλα & γαρίφαλα
  • Βράστε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι (να “στέκεται” σε κουτάλι).
  • Αποσύρετε και αφήστε το να μισοκρυώσει.

6. Συντήρηση

  • Μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι ακόμα ζεστό.
  • Αναποδογυρίστε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν, για καλύτερη συντήρηση.

💡 Συμβουλές:

  • Αν τα μελιτζανάκια είναι πικρά, αφήστε τα για 1–2 ώρες σε νερό με αλάτι και μετά ξεπλύνετε καλά.
  • Το γλυκό είναι καλύτερο μετά από μερικές μέρες ωρίμανσης — τα αρώματα ενισχύονται!
  • Μπορεί να σερβιριστεί με γιαούρτι, παγωτό βανίλια ή και σκέτο με ελληνικό καφέ.

Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb

Μοιραστείτε το άρθρο

Γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

1 κιλό μικρά μελιτζανάκια (περίπου 50 κομμάτια)

¾ κιλού ζάχαρη

3 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι μέλι

χυμό 3 λεμονιών

αμύγδαλα ασπρισμένα (όσα και τα μελιτζανάκια)

1 ξυλαράκι κανέλα

6-7 γαρίφαλα

Διαδικασία

Πλένετε τα μελιτζανάκια και με κοφτερό μαχαίρι τα ξεφλουδίζετε. Τα χαράζετε κατά μήκος τόσο όσο να χωράει το αμύγδαλο.
Τα βάζετε σε λεκάνη, τα σκεπάζετε με νερό και προσθέτετε το χυμό των 2½ λεμονιών. Για να μείνουν βυθισμένα στο υγρό, τα σκεπάζετε με ένα πιάτο, βάζοντας ένα βάρος από πάνω. Τα αφήνετε έτσι για 1 ώρα περίπου.
Στραγγίζετε τα μελιτζανάκια και τα βράζετε σε μπόλικο νερό για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε σε αρκετό κρύο νερό. Τα αφήνετε 3 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.
Τα σουρώνετε ξανά και τα αφήνετε μέσα στο σουρωτήρι για 6 ώρες περίπου ώστε να στραγγίσουν καλά. Τα αραδιάζετε σε πετσέτα και τα αφήνετε για 1 ώρα ακόμη να στεγνώσουν. Βάζετε μέσα σε κάθε μελιτζανάκι από ένα αμύγδαλο.
Βράζετε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό για 5 λεπτά και ρίχνετε μέσα τα μελιτζανάκια. Τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μείνουν μέσα στο σιρόπι τους για 12 ώρες.
Την επομένη τα ξαναβράζετε, προσθέτοντας το μέλι, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και τα κανελογαρίφαλα, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να μισοκρυώσει. Το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.
Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

1 κιλό μικρά μελιτζανάκια (περίπου 50 κομμάτια)

¾ κιλού ζάχαρη

3 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι μέλι

χυμό 3 λεμονιών

αμύγδαλα ασπρισμένα (όσα και τα μελιτζανάκια)

1 ξυλαράκι κανέλα

6-7 γαρίφαλα

Διαδικασία

Πλένετε τα μελιτζανάκια και με κοφτερό μαχαίρι τα ξεφλουδίζετε. Τα χαράζετε κατά μήκος τόσο όσο να χωράει το αμύγδαλο.
Τα βάζετε σε λεκάνη, τα σκεπάζετε με νερό και προσθέτετε το χυμό των 2½ λεμονιών. Για να μείνουν βυθισμένα στο υγρό, τα σκεπάζετε με ένα πιάτο, βάζοντας ένα βάρος από πάνω. Τα αφήνετε έτσι για 1 ώρα περίπου.
Στραγγίζετε τα μελιτζανάκια και τα βράζετε σε μπόλικο νερό για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε σε αρκετό κρύο νερό. Τα αφήνετε 3 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.
Τα σουρώνετε ξανά και τα αφήνετε μέσα στο σουρωτήρι για 6 ώρες περίπου ώστε να στραγγίσουν καλά. Τα αραδιάζετε σε πετσέτα και τα αφήνετε για 1 ώρα ακόμη να στεγνώσουν. Βάζετε μέσα σε κάθε μελιτζανάκι από ένα αμύγδαλο.
Βράζετε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό για 5 λεπτά και ρίχνετε μέσα τα μελιτζανάκια. Τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μείνουν μέσα στο σιρόπι τους για 12 ώρες.
Την επομένη τα ξαναβράζετε, προσθέτοντας το μέλι, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και τα κανελογαρίφαλα, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να μισοκρυώσει. Το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.
Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο

Γλυκό κουταλιού μελιτζανάκι

2 λεπτά ανάγνωσης

Υλικά

1 κιλό μικρά μελιτζανάκια (περίπου 50 κομμάτια)

¾ κιλού ζάχαρη

3 φλιτζάνια νερό

½ φλιτζάνι μέλι

χυμό 3 λεμονιών

αμύγδαλα ασπρισμένα (όσα και τα μελιτζανάκια)

1 ξυλαράκι κανέλα

6-7 γαρίφαλα

Διαδικασία

Πλένετε τα μελιτζανάκια και με κοφτερό μαχαίρι τα ξεφλουδίζετε. Τα χαράζετε κατά μήκος τόσο όσο να χωράει το αμύγδαλο.
Τα βάζετε σε λεκάνη, τα σκεπάζετε με νερό και προσθέτετε το χυμό των 2½ λεμονιών. Για να μείνουν βυθισμένα στο υγρό, τα σκεπάζετε με ένα πιάτο, βάζοντας ένα βάρος από πάνω. Τα αφήνετε έτσι για 1 ώρα περίπου.
Στραγγίζετε τα μελιτζανάκια και τα βράζετε σε μπόλικο νερό για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα μεταφέρετε σε αρκετό κρύο νερό. Τα αφήνετε 3 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.
Τα σουρώνετε ξανά και τα αφήνετε μέσα στο σουρωτήρι για 6 ώρες περίπου ώστε να στραγγίσουν καλά. Τα αραδιάζετε σε πετσέτα και τα αφήνετε για 1 ώρα ακόμη να στεγνώσουν. Βάζετε μέσα σε κάθε μελιτζανάκι από ένα αμύγδαλο.
Βράζετε τη ζάχαρη με το μετρημένο νερό για 5 λεπτά και ρίχνετε μέσα τα μελιτζανάκια. Τα σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να μείνουν μέσα στο σιρόπι τους για 12 ώρες.
Την επομένη τα ξαναβράζετε, προσθέτοντας το μέλι, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και τα κανελογαρίφαλα, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε το γλυκό να μισοκρυώσει. Το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.
Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο