📝 Υλικά:
- 1 κιλό μικρά μελιτζανάκια (περίπου 50 τεμάχια)
- ¾ κιλού ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- ½ φλιτζάνι μέλι
- Χυμό από 3 λεμόνια
- Ασπρισμένα αμύγδαλα (όσα και τα μελιτζανάκια)
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 6-7 γαρίφαλα
👩🍳 Εκτέλεση:
1. Προετοιμασία των μελιτζανιών
- Πλύνετε και ξεφλουδίστε προσεκτικά τα μελιτζανάκια.
- Χαράξτε τα κατά μήκος με μαχαίρι, ώστε να χωράει μέσα ένα αμύγδαλο.
- Τοποθετήστε τα σε λεκάνη με νερό και το χυμό από 2½ λεμόνια.
- Βυθίστε τα καλά στο νερό με ένα πιάτο και βάρος από πάνω για περίπου 1 ώρα.
2. Πρώτο βράσιμο
- Στραγγίστε τα και βράστε τα σε άφθονο νερό για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Μεταφέρετέ τα αμέσως σε παγωμένο νερό και αφήστε τα για 3 ώρες, αλλάζοντας το νερό 2–3 φορές.
3. Στράγγισμα & γέμισμα
- Στραγγίστε τα καλά σε σουρωτήρι για 6 ώρες και μετά απλώστε τα σε πετσέτα για άλλη 1 ώρα να στεγνώσουν εντελώς.
- Τοποθετήστε ένα αμύγδαλο μέσα σε κάθε μελιτζανάκι.
4. Βράσιμο με σιρόπι
- Φτιάξτε σιρόπι με τη ζάχαρη και τα 3 φλ. νερό, βράζοντας για 5 λεπτά.
- Ρίξτε μέσα τα γεμισμένα μελιτζανάκια και σιγοβράστε για 10 λεπτά.
- Αφήστε τα να σταθούν μέσα στο σιρόπι για 12 ώρες (σκεπασμένα).
5. Τελικό δέσιμο
- Την επόμενη μέρα, βράστε ξανά το γλυκό προσθέτοντας:
- ½ φλ. μέλι
- Χυμό από το υπόλοιπο λεμόνι
- Κανέλα & γαρίφαλα
- Βράστε μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι (να “στέκεται” σε κουτάλι).
- Αποσύρετε και αφήστε το να μισοκρυώσει.
6. Συντήρηση
- Μεταφέρετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, όσο είναι ακόμα ζεστό.
- Αναποδογυρίστε τα βάζα μέχρι να κρυώσουν, για καλύτερη συντήρηση.
💡 Συμβουλές:
- Αν τα μελιτζανάκια είναι πικρά, αφήστε τα για 1–2 ώρες σε νερό με αλάτι και μετά ξεπλύνετε καλά.
- Το γλυκό είναι καλύτερο μετά από μερικές μέρες ωρίμανσης — τα αρώματα ενισχύονται!
- Μπορεί να σερβιριστεί με γιαούρτι, παγωτό βανίλια ή και σκέτο με ελληνικό καφέ.
Πηγή: olivemagazine.gr – Φωτογραφίες: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina Webb