Υλικά
1 κιλό αχλάδια καθαρισμένα
1 κιλό ζάχαρη
400ml νερό
2 ξύλα κανέλας
100γρ αμύγδαλα καθαρισμένα
Χυμό ενός λεμονιού
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα αχλαδάκια από τα σπόρια με το ειδικό εργαλείο για τα γεμιστά. Αφαιρούμε τη φλούδα με μαχαίρι ή με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες.
Σε μια λεκάνη έχουμε βάλει νερό και χυμό ενός λεμονιού, ρίχνουμε τα αχλαδάκια για να μην μαυρίσουν.
Αν χρησιμοποιήσουμε μαλακά αχλάδια θα αφήσουμε μέσα στο νερό για 2-3 ώρες ώστε να σφίξουν. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μεγάλα αχλάδια και να τα κόψουμε σε ότι μέγεθος επιθυμούμε.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα προσθέτουμε τα αχλάδια αφού πρώτα έχουμε σουρώσει, τη ζάχαρη, το νερό και τα ξύλα κανέλας.
Ψήνουμε στην αρχή σε δυνατή θερμοκρασία για 10 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε περίπου στο μισό και συνεχίζουμε για μισή ώρα.
Αν τώρα τα αχλάδια μας είναι μαλακά θα βράσουμε πρώτα το σιρόπι για 10 λεπτά και στη συνέχεια θα προσθέσουμε τα αχλάδια και θα συνεχίσουμε το ψήσιμο για περίπου 20 λεπτά. (προσωπικά δεν μου αρέσουν τα φρούτα στα γλυκά να είναι πολύ μαλακά. Ο χρόνος που σας δίνω είναι για ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Αν επιθυμείτε πιο μαλακά προσθέστε από την αρχή λίγο περισσότερο νερό και αυξήστε το χρόνο, δοκιμάστε με ένα ένα πιρούνι σε τι υφή θέλετε να φέρετε το γλυκό σας)
Όση ώρα ψήνετε το γλυκό, μπορούμε να ξασπρίσουμε τα αμύγδαλα (βλέπε για ξάσπρισμα εδώ).
Όταν τελειώσει ο χρόνος που προαναφέραμε κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ελέγχουμε αν έχει δέσει το σιρόπι (βλέπε για δέσιμο εδώ), αν είναι έτοιμο προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 5 λεπτά ακόμα. ( Αν το σιρόπι μας είναι πολύ πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση ακόμα. Αν είναι πολύ αραιό συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το βράσιμο πριν προσθέσουμε το λεμονί και ξανά ελέγχουμε.)
Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και γεμίζουμε με σιρόπι (βλέπε για αποστείρωση εδώ). Αφήνουμε τα βάζα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκτέλεση της συνταγής ΕΔΩ