Υλικά για τη ζύμη:
Μαγιά: 2 φακελάκια
Χλιαρό γάλα: 1/4 κούπας
Ελαιόλαδο: 1 κούπα
Ζάχαρη: 300 γρ.
Αλάτι: 1 πρέζα
Αυγά: 3 μεγάλα
Στραγγιστό γιαούρτι: 3 κουταλιές
Μαλακό αλεύρι: όσο πάρει (περίπου 1 κιλό)
Υλικά για τη γέμιση:
Γλυκιά, ανάλατη μυζήθρα: 1 κιλό
Βανίλια: 2 φακελάκια
Μέλι: 3 κουταλιές
Κρόκοι αυγών: 2
Ξύσμα λεμονιού: από 1 λεμόνι
Τριμμένη κανέλα: 2 κουταλάκια
Ζάχαρη: 150 γρ.
Λιωμένο βούτυρο: 3 κουταλιές
Χτυπημένο με λίγο νερό κρόκο αυγού: 1 για το άλειμμα
Οδηγίες:
1. Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και ένα κουταλάκι αλεύρι. Αφήνετε κατά μέρος.
- Σε μπολ χτυπάτε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα αυγά, το γιαούρτι, το αλάτι και τέλος το μείγμα με την μαγιά. Τα ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο – λίγο αλεύρι μέχρι να πάρετε μια μάλλον μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζετε και την αφήνετε κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση.
- Πατάτε καλά με πιρούνι την μυζήθρα και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταία τη ζάχαρη.
- Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό και κόβετε στρογγυλούς δίσκους. Βάζετε σε κάθε δίσκο μια κουταλιά γέμιση και τσιμπάτε ολόγυρα τη ζύμη, να ανασηκωθεί και κλείσει ολόγυρα τη γέμιση.
- Βάζετε τα λυχναράκια σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφετε με τον χτυπημένο κρόκο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.
Πηγή: radicio.com