Αν και είναι «μια σκέτη από γιουβέτσι», αυτό το κριθαράκι είναι πλήρες, χορταστικό και πεντανόστιμο. Τα πράσα δίνουν γλύκα, τα μανιτάρια γήινη γεύση και το τυρί τις απαραίτητες εντάσεις.
Υλικά (για 4-6 μερίδες)
- 400 γρ. κριθαράκι, κατά προτίμηση χονδρό
- 300 γρ. μανιτάρια λευκά, σε φέτες
- 4 πράσα, σε λεπτές ροδέλες
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 200 γρ. ντοματάκια κονσέρβας, με το ζουμί τους, πολτοποιημένα
- 1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
- 200 γρ. κεφαλοτύρι, σε κυβάκια
- 100 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέτουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπίπερο, μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα ελαφρώς.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και 900 ml ζεστό νερό, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για 1 λεπτό, μέχρι να αναμειχθούν, και αδειάζουμε το όλον σε ένα μέτριο ταψί.
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να απορροφήσει τα υγρά.
Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο, σκορπίζουμε τον άνηθο και το τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί.
Τι πίνουμε: Οι οινικοί μας συντρόφοι είναι τα ροζέ! Εκτός από τη συνταγή με τις γαρίδες, που θέλει ένα ωραίο Sauvignon blanc.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr