Γιουβαρλάκια στον φούρνο: Μια εναλλακτική εκδοχή του κλασικού πιάτου

2 λεπτά ανάγνωσης

Μια νόστιμη παραλλαγή του αγαπημένου παραδοσιακού φαγητού, που μεταφέρει τα γιουβαρλάκια από την κατσαρόλα στον φούρνο, προσφέροντας μια πιο ελαφριά και αρωματική πρόταση για το οικογενειακό τραπέζι.

Περιεχόμενα

Αντί για το κλασικό αυγολέμονο, εδώ η σάλτσα προκύπτει από το ψήσιμο με χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και μυρωδικά, ενώ τα γιουβαρλάκια έχουν σχήμα μακρόστενο, θυμίζοντας σουτζουκάκια.

Το αποτέλεσμα; Ζουμερά, λεμονάτα και πεντανόστιμα γιουβαρλάκια, που ψήνονται μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και να μείνουν με τη δεμένη σάλτσα τους – ιδανικά για όσους αγαπούν το παραδοσιακό, αλλά ψάχνουν κάτι διαφορετικό.


Υλικά

(για περίπου 6 μερίδες)

  • 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος)
  • 2 φλιτζάνια του καφέ ρύζι Καρολίνα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια (χυμός)
  • Ελαιόλαδο (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
  • Αλεύρι (για το αλεύρωμα)
  • 1 μικρό ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Ζύμωμα: Σε μια λεκάνη ζυμώνουμε όλα τα υλικά εκτός από το ελαιόλαδο: κιμά, ρύζι, κρεμμύδι, μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι. Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε μακρόστενο σχήμα (όπως τα σουτζουκάκια).
  2. Αλεύρωμα: Τα περνάμε ελαφρώς από αλεύρι και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε ένα βαθύ ταψί.
  3. Ψήσιμο: Περιχύνουμε με ελαιόλαδο και το χυμό των λεμονιών. Προσθέτουμε λίγο νερό, ίσα να σκεπάζει τα γιουβαρλάκια στη μέση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180°C) μέχρι να ροδίσουν και να μείνουν σχεδόν μόνο με τη σάλτσα τους – περίπου 45-50 λεπτά.
  4. Σερβίρισμα: Συνοδεύονται ιδανικά με πατάτες φούρνου ή λευκό πιλάφι.

Ένα πιάτο απλό, αλλά γεμάτο γεύση και αρώματα, που ενώνει την παράδοση με την οικιακή δημιουργικότητα.

📌 Πηγή συνταγής: infokids.gr

Μοιραστείτε το άρθρο