Συστατικά
- 500 γρ. γίγαντες
- 2 καρότα
- 3 στικ σέλερι
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 ματσάκι σέλινο
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 50 γρ. κρασί λευκό
- 1 κύβο κότας
- 2 φύλλα δάφνης
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 700 γρ. νερό
- αλάτι
- πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
- ελιές
- παστή ρέγγα
- ψωμί
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Βάζουμε τους γίγαντες σε μπολ με νερό, προσθέτουμε αλάτι και αφήνουμε 12 ώρες να μουλιάσουν.
- Τοποθετούμε τη χύτρα στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Κόβουμε τα καρότα σε λεπτά μισοφέγγαρα, το σέλερι σε μικρά κομμάτια, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε φέτες και τα βάζουμε στην χύτρα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε 1-2 λεπτά να καραμελώσουν.
- Βάζουμε τα φύλλα από το σέλινο, τον πελτέ και σοτάρουμε. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί προσθέτουμε τον κύβο, τα φύλλα δάφνης, την ντομάτα και το νερό.
- Σουρώνουμε τους γίγαντες, τους ξεπλένουμε και τους βάζουμε στη χύτρα.
- Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, γυρίζουμε τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη για να μαγειρέψουμε τα όσπρια και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά.
- Σβήνουμε τη φωτιά και γυρίζουμε τη βαλβίδα ώστε να αποσυμπιεστεί η χύτρα. Εναλλακτικά αφού, σβήσουμε τη φωτιά, αφήνουμε 5-10 λεπτά για να αποσυμπιεστεί μόνη της.
- Ανοίγουμε το καπάκι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι ή μπούκοβο, ελιές, παστό, ελιές, ψωμί.
Πηγή: akispetretzikis.com