Του Πέτρου Μηλιαράκη*
Μπορεί η δικαστική απόφαση να αποφαίνεται, με ό,τι αποφαίνεται, εντούτοις η κατ’ ουσίαν απόφαση απαγγέλθηκε από την κραυγή της ιστορικής μάνας Μάγδας Φύσσα: «Γιε μου, τα κατάφερες!».
Ο Παύλος Φύσσας κατάργησε τη «Χρυσή Αυγή». Με το αίμα του εξαφάνισε το μόρφωμα που προσέβαλε τον κοινοβουλευτισμό στην Ελλάδα, την οργάνωση που εισήλθε στη Βουλή ως κόμμα που είχε αναγνωριστεί από τον Άρειο Πάγο!..
Ωστόσο πέρασαν επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και πεντέμισι χρόνια μετά την έναρξη της συγκεκριμένης ιστορικής δίκης, προκειμένου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ομόφωνα να αποφανθεί ότι η «Χρυσή Αυγή» αφορά εγκληματική οργάνωση, το «διευθυντήριο» της οποίας συγκροτούσαν ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, και άλλοι έξι βουλευτές: Παπάς, Κασιδιάρης, Λαγός, Γερμενής, Παναγιώταρος και Ματθαιόπουλος.
Μπορεί βεβαίως οι αποφάσεις των Ελληνικών Δικαστηρίων προκειμένου να εκτελεστούν να εκδίδονται στο Όνομα του Ελληνικού Λαού, ωστόσο η απόφαση αυτή που εκφράζει όχι μόνο το περί δικαίου αίσθημα του Ελληνικού Λαού, αλλά και το δημοκρατικό του φρόνημα, κατ’ ουσίαν πάρθηκε στο όνομα του Παύλου Φύσσα αλλά και της ιστορικής ηρωίδας του όλου δράματος, της Μάγδας Φύσσα.
Ό,τι και αν λέχθηκε για την Μάγδα Φύσσα είναι το ελάχιστο που μπορεί να αποδοθεί σε αυτήν την Ελληνίδα, για τον αγώνα που κατέβαλε απτόητη και τελικώς να κραυγάσει μέσα από την καρδία της αυτό που η ίδια ένιωσε «Γιε μου, τα κατάφερες!». Και τούτου γιατί ο Παύλος Φύσσας με το αίμα του, όπως προελέχθει, κατάργησε την Χρυσή Αυγή και μαζί με αυτήν δίδει ιστορικό λόγο στο αντιφασιστικό και αντιναζιστικό φρόνημα του Ελληνικού Λαού.
Τούτες όμως τις κρίσιμες ώρες καλό είναι να θυμηθούμε την προσωπικότητα του Παύλου Φύσσα (10 Απριλίου 1979–18 Σεπτεμβρίου 2013), ενός νεαρού Έλληνα ταλαντούχου, με πολιτισμό και κοινωνική ευαισθησία, αντιφασίστα και ταυτόχρονα σκεπτόμενου. Ο Παύλος Φύσσας στον καλλιτεχνικό χώρο, που ήταν γνωστός και ως Killah P ή Dogo Argentino, είχε ιδιαίτερη πρόσβαση και δημοφιλία κυρίως στη νεολαία μας.
Η δολοφονία του στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, στο Κερατσίνι, από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της «Χρυσής Αυγής» οφειλόταν ευθέως σε πολιτικά κίνητρα της τρομοκρατίας που υιοθέτησε η συγκεκριμένη οργάνωση σε κάθε αντιφασιστικό και αντιναζιστικό λόγο και θέση. Η θυσία, όμως, του Παύλου Φύσσα δεν θα ήταν αναγκαία, για να εμφανιστεί ως πολιτικό κόμμα η «Χρυσή Αυγή», αν τα μνημόνια δεν τροφοδοτούσαν σε ακροδεξιές τάσεις παραπλανημένο τμήμα του Ελληνικού Λαού! Εξου λόγου και ο αντιμνημονιακός λόγος οφείλει να είναι πάντα ενεστώς!
Η θυσία του Παύλου Φύσσα αποτελεί ιστορικό γεγονός της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας.
* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU).