Γιατί τρώμε ψάρι την Κυριακή των Βαΐων

2 λεπτά ανάγνωσης

Την Κυριακή των Βαΐων – ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού Χριστού στα Ιεροσόλυμα – υπάρχει το έθιμο σε όλη την Ελλάδα να τρώμε ψάρι, ενώ στο πασχαλινό τραπέζι επιτρέπεται το λάδι και το κρασί. Υπάρχει άλλωστε και το παλιό γνωστό γνωμικό «την ημέρα των Βαγιώ, τρώμε ψάρι και κολιό και την άλλη Κυριακή, τρώμε το παχύ αρνί».

Αρχικά, η κατανάλωση ψαριών, λαδιού και κρασιού την ημέρα αυτή, θεωρήθηκαν ασυμβίβαστα προς την ιερότητα της Μεγάλης Εβδομάδας και της ακολουθούμενης νηστείας. Όμως, όλα αυτά για το χαρμόσυνο χαρακτήρα της ημέρας προσαρμόστηκαν ανάλογα.

Η γνώμη του Θεόδωρου του Στουδίτη για τη διαφοροποίηση είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων «τρώγεται ψάρι», επειδή θεωρείται Δεσποτική εορτή.

Για τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη μόνο μία ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής τρώγεται ψάρι, δηλαδή την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Είναι χαρακτηριστική η θέση των Aποστολικών Διαταγών όταν λένε: «Μετά από αυτές (δηλαδή τις εορτές των Χριστουγέννων και των Θεοφανείων), να τηρείτε τη νηστεία της Τεσσαρακοστής, η οποία περιλαμβάνει ανάμνηση της ζωής του Κυρίου και της νομοθεσίας. Να κρατιέται αυτή η νηστεία πριν από το Πάσχα, αρχίζοντας από τη Δευτέρα και συμπληρούμενη την Παρασκευή. Μετά από αυτές αφού σταματήσετε τη νηστεία, να αρχίζετε την αγία εβδομάδα του Πάσχα, νηστεύοντες κατ’ αυτήν όλοι με φόβο…»

Είναι ενδεικτικοί οι όροι “αφού σταματήσετε τη νηστεία” και “να αρχίζετε”, οι οποίοι δείχνουν ότι μια νηστεία τελειώνει και μία άλλη αρχίζει. Αυτή που τελειώνει είναι η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής και αυτή που αρχίζει είναι η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. άρα η εορτή αυτή βρίσκεται ανεξάρτητα ανάμεσα σε δύο νηστείες. Η θέση της λοιπόν δίνει το δικαίωμα να ομιλούν περί καταλύσεως κατ’ αυτήν την ημέρα ψαριού ή ακόμα και αυγού.

Πηγή: news247.gr

Μοιραστείτε το άρθρο

Ακολουθήστε μας

Ροή Ειδήσεων

Γιατί τρώμε ψάρι την Κυριακή των Βαΐων (+συνταγές)

2 λεπτά ανάγνωσης

Η Κυριακή των Βαΐων σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση είναι μια μέρα γιορτής καθώς σηματοδοτεί την είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα, όπου η υποδοχή έγινε μετά βαΐων και κλάδων. Παράλληλα, αποτελεί τη μέρα της μετάβασης στη Μεγάλη Εβδομάδα, την εβδομάδα των παθών του Χριστού και την κορύφωση της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής πριν από το Πάσχα. Επειδή η νηστεία έχει φτιαχτεί με έναν τρόπο που να ισορροπείται η εγκράτεια με κάποιες στιγμές χαλάρωσης, επιτρέπεται το ψάρι κάποιες φορές μέσα στη νηστεία. Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Σαρακοστή τρώμε ψάρι 2 φορές: την ημέρα του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Γιατί ψάρι και όχι κρέας;

Στην περίοδο της νηστείας το κρέας απαγορεύεται. Η εξαίρεση γίνεται με το ψάρι, καθώς ο χριστιανισμός έχει συνδεθεί και συμβολικά με το ψάρι, οπότε η κατανάλωσή του είναι συνδεδεμένη με μια εορταστική διάθεση.

Τι τρώμε την υπόλοιπη Μεγάλη Εβδομάδα

Σύμφωνα πάλι με τη χριστιανική παράδοση και τους κανόνες που έχουν θεσπιστεί αιώνες πριν -και δεν έχουν αλλάξει- η νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας ίσως είναι η αυστηρότερη νηστεία του ορθόδοξου δόγματος. Ξεκινά το βράδυ της Κυριακής των Βαίων, αφού τότε ξεκινούν οι Ακολουθίες της Μ. Εβδομάδας στην εκκλησία, και κορυφώνεται τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο, που κάποιοι δεν τρώνε ούτε λάδι. Από την άλλη, σε πολλές περιοχές -ειδικά στα Επτάνησα- κάποιοι τρώνε κανονικά το Μ. Σάββατο μετά τις 12μμ., επειδή γίνεται η πρώτη Ανάσταση, οπότε και γιορτάζεται η κάθοδος και νίκη του Χριστού στον Άδη (με το κλασικό έθιμο που σπάνε τις στάμνες).

Η νηστεία της Μ. Εβδομάδας θα λέγαμε βέβαια ότι είναι και μια καλή προετοιμασία για το φαγοπότι του Πάσχα, καθώς οι λιχουδιές τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά εδέσματα είναι πολλές και δελεαστικές.

Τι ψάρι να φάμε την Κυριακή των Βαΐων;

Κάποιοι τρώνε μπακαλιάρο-σκορδαλιά ακόμα και αυτήν την ημέρα, όπως και την 25η Μαρτίου. Ωστόσο, οποιοδήποτε ψάρι είναι κατάλληλο για το τραπέζι της ημέρας.

Δείτε μερικέ συνταγές από το cantina.protothema.gr ΕΔΩ

Μοιραστείτε το άρθρο

Ακολουθήστε μας

Ροή Ειδήσεων