Κλαίνε οι μελισσοκόμοι στην Ελλάδα για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Όπως λένε οι παλιοί μελισσοκόμοι: “Η φύση έπαψε να δίνει το μέλι απλόχερα. Τα παλιά χρόνια γινόταν τρύγοι που οι σημερινοί μελισσοκόμοι δεν έχουν δει ούτε στον ύπνο τους”. Η παραγωγή μελιού έχει μειωθεί δραματικά, οι ανθοφορίες έχουν γίνει πολύ ευαίσθητες, και χρόνο με το χρόνο τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα. Ο καιρός πηγαίνει κόντρα τα μελίσσια, και αυτός είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που κανείς δεν μπορεί να δαμάσει. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Οι αγρότες ραντίζουν ασυστόλως πάνω στις ανθοφορίες, και δολοφονούν τις μέλισσες. Ο πυρκαγιές, οι παράνομες υλοτομίες και ότι σχετίζεται με τον άνθρωπο υποβιβάζει συνεχώς τον φυτικό μας πλούτο!
Πολλοί μελισσοκόμοι αποδίδουν τη μεγάλη αυτή πτώση στην αλλαγή του κλίματος, την άνοδο της θερμοκρασίας, και την ανθρώπινη δραστηριότητα που συνεχώς βιάζει το περιβάλλον με κάθε τρόπο. Όπως λένε μερικοί μελισσοκόμοι η φύση για να τιμωρήσει εμάς, τιμωρεί τις μέλισσες, εφόσον απο αυτές εξαρτάται η ζωή κάθε έμβιου όντος σε αυτό το πλανήτη! Όπως είχε πεί και ο Ainstain, αν οι μέλισσες χαθούν, η ανθρωπότητα έχει λιγότερα απο 3 χρόνια ζωής. Απο τις μέλισσες επικονιάζονται τα άνθη, και χωρίς αυτές τα φυτά δεν μπορούν να δημιουργήσουν καρπούς. Είναι μια αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας που συμβαίνει τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια, και μόνο ο άνθρωπος θα καταφέρει να σπάσει. Και όταν σπάσει η αλυσίδα, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες…
Η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα όπως καταλαβαίνουμε έχει πάρει μια κατηφόρα δίχως επιστροφή. Μελίσσια χάνονται συνεχώς. Πολλοί μελισσοκόμοι πλέον δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, δεν παράγουν και τα παρατούν. Πουλάνε τα μελίσσια τους και προσπαθούν να βρούν μια άλλη λύση προκειμένου να ζήσουν τις οικογένειες τους. Τα έξοδα για να ανταπεξέλθει ένας μελισσοκόμος είναι πολύ μεγάλα. Και αυτό είναι ένα κομμάτι που οι περισσότεροι νέοι μελισσοκόμοι δεν γνωρίζουν. Διότι δεν έχουν κάποιον να τους το πει.
Έμπειροι μελισσοκόμοι που προσπαθούν να ορθοποδήσουν με τη κατάσταση του σήμερα υποστήρίζουν ότι για να επιβιώσει κάποιος από τη μελισσοκομία δεν αρκεί να έχει πολλά μελίσσια, όπως παλιά που ήξερε ότι θα πάρει μέλι. Πλέον πρέπει να εφαρμόζει σύγχρονες τεχνικές, να ασκεί νομαδική μελισσοκομία, και να κάνει πράγματα που στο παρελθόν ήταν άγνωστα. Ο μελισσοκόμος σήμερα πρέπει να υιοθετήσει σύγχρονες τεχνικές, εντατικής μελισσοκομίας.
Η πτώση αυτή της παραγωγής είναι σίγουρο οτι θα οδηγήσει πολύ σύντομα τους παραγωγούς να ανεβάσουν τις τιμές που πουλάνε το μέλι τους. Αν και ο ανταγωνισμός με τα μέλια του εξωτερικού που ελληνοποιούνται είναι μεγάλος, δεν υπάρχει άλλη Λύση. Το μέλι όπως λένε αρκετοί μελισσοκόμοι αποτελεί “Είδος προς εξαφάνιση”. Το Ελληνικό Μέλι αποτελεί ένα προϊόν που η ποιότητα του ξεχωρίζει παγκοσμίως!
Ας επικεντρωθούμε όλοι λοιπόν στο να βοηθήσουμε τη μέλισσα ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Πως μπορείς εσύ να βοηθήσεις την μέλισσα; Φυτεύοντας μελισσοκομικά φυτά στον κήπο σου! Φυτεύοντας δέντρα αμυγδαλιές, κερασιές, βερικοκιές, ροδακινιές στο κτήμα σου, να γίνει η Ελλάδα τόσο πλούσια όπως τα παλιά χρόνια! Αν ο καθένας από εμάς φύτευε ένα μελισσοκομικό φυτό η μέλισσα θα είχε ένα πιο πλούσιο περιβάλλον με περισσότερη τροφή!
Μην ραντίζεις ποτέ πάνω σε ανθοφορία! Αν είσαι αγρότης πρέπει να μάθεις πόσο σημαντική είναι η μέλισσα για την παραγωγή σου. Πρέπει να καταλάβεις ότι η μέλισσα είναι αυτή που του δίνει το ψωμί που τρως. Για να μην το καταλάβεις όταν είναι πλέον αργά!