Υλικά για 3 μέτρια τσουρέκια με σοκολάτα:
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια κοσκινισμένο
250 γραμμάρια βούτυρο
5 αυγά
380 γραμμάρια γάλα
340 γραμμάρια ζάχαρη
75 γραμμάρια νωπή μαγιά (θα τη βρείς στους φούρνους της γειτονιάς σου)
ξύσμα από τρια πορτοκάλια
1 δόση (1 μικρό φακελάκι) μαχλέπι
1 σφηνάκι λικερ μαστίχα ή μισό κουτ. γλυκού τριμμένη μαστίχα
Υλικά για τη γέμιση σοκολάτας:
250 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σε κομμάτια
250 γραμμάρια λευκή σοκολάτα κουβερτούρα
Υλικά για την επικάλυψη:
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό
100 γραμμάρια τριμμένα αμύγδαλα
Εκτέλεση της ζύμης
Λιώσε τη νωπή μαγιά σε χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με τα χέρια σου. Χτύπησε τη ζάχαρη και τα αυγά στο μιξερ, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν καλά. Λιώσε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
Σε μια λεκάνη βάλε το αλεύρι, τη μαστίχα, το μαχλέπι και το ξύσμα από τα πορτοκάλια. Πρόσθεσε το βούτυρο, το μείγμα των αυγών με τη ζάχαρη, το γάλα και τη μαγιά και ζύμωσε καλά τη ζύμη.
Όταν η ζύμη μαλακώσει αρκετά και έχει μια απαλή υφή, σκέπασε τη με διάφανη μεμβράνη και άσε τη να ξεκουραστεί για περίπου 2 ώρες, σε ζεστό περιβάλλον, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.
Όταν φουσκώσει, χώρισε τη σε τρία ίσα μέρη και άνοιξε το καθένα σε εναν αλευρωμένο πάγκο. Το πάχος του πρέπει να είναι περίπου 2 εκ.
Πάρε τη σοκολάτα και άπλωσε τη πάνω σε κάθε φύλο ζύμης. Έχεις 2 επιλογές. Ή θα τρίψεις τη σοκολάτα και θα τη πασπαλίσεις στη ζύμη για να λιώσει στον φούρνο, ή θα τη λιώσεις στο μπεν μαρί, πρώτα και μετά θα την αλείψεις πάνω στη ζύμη.
Αφού βάλεις και τη σοκολάτα, ρόλαρε στριφογυριστά τη κάθε ζύμη και τοποθέτησε τη κάθε μια σε βουτυρωμένα ταψάκια ή με αντικολλητικό χαρτί.
Άφησε τα τσουρεκάκια να ξεκουραστούν για μισή ώρα ακόμα σε θερμοκρασία δωματίου. Άλειψε το κάθε τσουρέκι με αυγό και αμύγδαλο και ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: ediva.gr