Συστατικά
1 κοιλιά αρνίσια με τα έντερα
1 κρεμμύδι
2 λεμόνια, αλάτι
1 κουταλιά αλεύρι
λίγο φλισκούνι
Για τα Γαρδούμια αυγολέμονο θέλουμε ακόμα
2 λεμόνια
2 αυγά
Οδηγίες
Πλένομε καλά την κοιλιά, τη ζεματάμε σε βραστό νερό και την ξύνουμε καλά για να καθαρίσει.
Πλένομε τα έντερα και τα γυρίζουμε από την ανάποδη με ένα λεπτό ξύλο.
Τα ξαναπλένομε και τα τρίβουμε με χυμό λεμονιού, αλάτι και αλεύρι.
Κόβουμε την κοιλιά σε κομμάτια μεγέθους μιας παλάμης περίπου και τυλίγουμε στο κάθε κομμάτι ένα έντερο.
Το δένουμε στην άκρη με το ίδιο το έντερο για να μην ξετυλιχτεί.
Ξύνουμε το κρεμμύδι στο τσικάλι, το φλησκούνι, βάζουμε 3-4 ποτήρια νερό να βράσει και ρίχνουμε τα γαρδούμια.
Τα βράζουμε ώσπου να μαλακώσουν, σβήνουμε τη φωτιά και ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: Χτυπάμε χωριστά τα ασπράδια, συνεχίζουμε με τους κρόκους, το λεμόνι και τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά ζουμί από το τσικάλι στο αυγολέμονο μέχρι να ισορροπήσει η θερμοκρασία.
Κατεβάζουμε το τσικάλι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνουμε το αλάτι
Λίγα μυστικά ακόμα
Τα γαρδούμια ήτανε γνωστά στον ευρύτερο Ελληνικό χώρο από την κλασική αρχαιότητα.
Οι οικοδέσποινες και οι μάγειροι «ειώθασι πλέκειν» τα έντερα των ζώων.
Ο Αριστοφάνης έγραψε «Τα έντερα των τετραπόδων χορδάς καλούσι, χορδή γαρ εστί το λεπτόν έντερον, ό ειώθασι πλέκειν οι μάγοιροι», Ιππής 214.
Τα γαρδούμια γίνονται και στα κάρβουνα, ετοιμάζονται όπως παραπάνω και μετά τα ρίχνουμε στα κάρβουνα!
Πηγή: Τη συνταγή τη διαβάσαμε εδώ