Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαλατόπιτες: 12 συνταγές από όλη την Ελλάδα

21/02/2023
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Γαλατόπιτες: 12 συνταγές από όλη την Ελλάδα
0
SHARES
Share on Facebook

Η γαλατόπιτα είναι πίτα αρτύσιμη που φτιάχνουν συνήθως τέτοια εποχή αλλά και όλη την Άνοιξη, εποχή που γεννούν τα ζώα και υπάρχει άφθονο γάλα, πλούσιο σε λιπαρά και πολύ αρωματικό. Είναι γλυκό κατεξοχήν συνδεδεμένο με τις δύο μεγάλες γιορτινές περιόδους των πρώτων μηνών του έτους: τις Απόκριες και το Πάσχα.

Γαλατόπιτα φτιάχνουν συνήθως την τρίτη και τελευταία εβδομάδα της Αποκριάς, την επονομαζόμενη και Τυρινή. Η εβδομάδα της Τυρινής ή Τυροφάγου είναι για τους πιστούς η μεταβατική περίοδος ανάμεσα στην κρεατοφαγία και την αυστηρή νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής που ξεκινάει την Καθαρά Δευτέρα. Την εβδομάδα της Τυρινής, λοιπόν, απαγορεύεται το κρέας αλλά επιτρέπονται τα γαλακτοκομικά και τα αυγά. Και όχι μόνο επιτρέπονται αλλά… του δίνουμε και καταλαβαίνει! Αυτή η διατροφική επιταγή γεννήθηκε για λόγους οικιακής οικονομίας και διαχείρισης των αποθεμάτων ενός αγροτικού σπιτιού: μια εβδομάδα πριν τη νηστεία, κατανάλωναν το γάλα και τα αυγά που είχαν από τα οικόσιτα ζώα, για να μην πάνε χαμένα. Ήταν ευκαιρία λοιπόν να φτιάξουν κρέμες, ρυζόγαλα, γαλακτομπούρεκα και φυσικά γαλατόπιτες. Σήμερα, μπορεί να μην έχουμε δικά μας ζώα στο σπίτι, αλλά το ωραίο έθιμο αξίζει να το τηρήσουμε. Οι συνταγές που συγκεντρώσαμε είναι εξαιρετικές αφορμές να βουτήξουμε στην ελληνική παράδοση και να ανακαλύψουμε τους σπάνιους θησαυρούς της. Ανάμεσά τους και η θρυλική γαλατόπιτα της Μάνης ή γαλακόπιτα, το κιούλι (αρβανίτικη γαλατόπιτα), το πουπέκι (γαλατόπιτα που φτιάχνουν στα Μεσόγεια) κ.ά.

Διαβάστε τη συνέχεια στον Γαστρονόμο.

Πηγή: kathimerini.gr – Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Previous Post

Ηράκλειο: Συνελήφθηκαν με σχεδόν δύο κιλά κοκαΐνη

Next Post

Θρήνος για τον θάνατο μαθητή του 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου

Next Post
Κρήτη: Στο τελευταίο τηλεφώνημα μας είπε “σας αγαπώ”

Θρήνος για τον θάνατο μαθητή του 3ου ΓΕΛ Ηρακλείου

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ