Υλικά
Για τη βάση
- 400γρ. μπισκότα τύπου digestive
- 150γρ. βούτυρο λιωμένο + λίγο επιπλέον
- 40γρ. ζάχαρη
Για τη γέμιση
- 1 λίτρο γάλα
- 80γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20γρ. κορν φλάουρ
- 150γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 2 αβγά + 1 ελαφρώς χτυπημένο
- 1 βανίλια σε σκόνη
- λίγη κανέλα σε σκόνη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
Διαδικασία
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC στον αέρα. Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Τα μεταφέρετε σε μπολ, προσθέτετε το λιωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύετε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να πάρετε ένα λασπώδες μίγμα.
Βουτυρώνετε μια ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο και αρκετά ψηλά τοιχώματα. Απλώνετε το μίγμα και το πιέζετε με ένα κουτάλι για να καλυφθούν η βάση και τα πλαϊνά του σκεύους. Ψήνετε στο φούρνο για 15 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει καλά.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση. Σε ένα μπολ ρίχνετε περίπου 400ml από το ζεστό γάλα της κατσαρόλας και προσθέτετε το αλεύρι και το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε καλά με έναν αβγοδάρτη και το αδειάζετε στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, όσο το σκεύος είναι στη φωτιά. Ανακατεύετε διαρκώς μέχρι το μίγμα να πήξει και αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά.
Προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο και τα 2 αβγά χτυπημένα και ανακατεύετε καλά με τον αβγοδάρτη, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέτετε τη βανίλια, ελάχιστη κανένα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε.
Αδειάζετε την κρέμα μέσα στη μισοψημένη βάση και ισιώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Περιχύνετε την επιφάνεια της γαλατόπιτας με το χτυπημένο αβγό και την ψήνετε στο φούρνο για 50-55 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια. Σερβίρετε τη γαλατόπιτα ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή.
Φωτογραφία: Studiom.com – Food styling: Μάκης Γεωργιάδης – Styling: Κατερίνα Λυκουρέση
Πηγή: olivemagazine.gr