Υλικά
Για τη βάση
200γρ. μπισκότα βουτύρου
80γρ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη, λιωμένο
100γρ. σκόνη αμυγδάλου
λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
Για τη γέμιση
1 λίτρο γάλα
80γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20γρ. κορνφλάουρ
150γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας βούτυρο (ή μαργαρίνη) + επιπλέον για τη φόρμα
2 αβγά + 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο για το τελείωμα
1 καψουλάκι βανίλια
ελάχιστη κανέλα σε σκόνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
Διαδικασία
Βήμα 1
Για τη βάση: Θρυμματίζετε τα μπισκότα στο μπλέντερ και τα αδειάζετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τη σκόνη αμυγδάλου και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε να βραχούν καλά. Βουτυρώνετε καλά μια ψηλή φόρμα με σούστα και στρώνετε στη βάση της αντικολλητικό χαρτί. Αδειάζετε το μίγμα των μπισκότων και το στρώνετε με ένα κουτάλι.
Βήμα 2
Για τη γέμιση: Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνετε το γάλα, χωρίς να το αφήσετε να πάρει βράση. Σε ένα μπολ ρίχνετε δύο φλιτζάνια (400ml) από το ζεστό γάλα της κατσαρόλας (χωρίς να την απομακρύνετε από τη φωτιά) και προσθέτετε το αλεύρι και το κορνφλάουρ. Ανακατεύετε καλά με το σύρμα και αδειάζετε το μίγμα αυτό στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα, όσο το σκεύος είναι στη φωτιά. Ανακατεύετε διαρκώς με το σύρμα, μέχρι το μίγμα να πήξει και αποσύρετε από τη φωτιά.
Βήμα 3
Προσθέτετε τη ζάχαρη, το βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και τα δύο χτυπημένα αβγά και ανακατεύετε καλά με το σύρμα, μέχρι το μίγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέτετε τη σκόνη βανίλιας, ελάχιστη κανέλα και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC.
Βήμα 4
Αδειάζετε τη γέμιση στη φόρμα και ισιώνετε την επιφάνεια. Περιχύνετε το επιπλέον χτυπημένο αβγό στην επιφάνεια της γαλατόπιτας και την ψήνετε στο φούρνο για 50-55 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει όμορφα η επιφάνεια. Τη σερβίρετε ζεστή (όχι καυτή) ή χλιαρή.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος – Food styling: Tina & Olivia Webb
Πηγή: olivemagazine.gr