ΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ
12 φλ τσαγιού γάλα ( το ίδιο φλιτζάνι το χρησιμοποιούμε για όλες τις μετρήσεις )
1 φλ ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού ή 1 βανίλια
3 ½ φλ σιμιγδάλι
5 αυγά
1 πακέτο Φύλλο κρούστας για μπακλαβά (10 φύλλων )
1 φλ βούτυρο
Για το σιρόπι
650 γρ ζάχαρη ( περίπου 2 ποτήρια του νερού )
3 φλ νερό
Λίγη κανέλα ή φλούδα λεμονιού
1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ
Βάζουμε σε κατσαρόλα τα 10 φλιτζάνια γάλα, να πάρει βράση, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού. Αναλύουμε το σιμιγδάλι με το υπόλοιπο κρύο γάλα και το ρίχνουμε στο γάλα που βράζει. Ανακατεύουμε διαρκώς με ξύλινη κουτάλα, ώσπου πάρει αρκετές βράσεις και πυκνωθεί καλά. Αποσύρουμε τότε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να μισοκρυώσει. Σπάζουμε τότε μέσα τα 3 από τα αυγά και ανακατεύουμε.
Αλείφουμε ένα ταψί (υπολογίζουμε το μέγεθος του έτσι, ώστε να πάρει η πίτα ύψος 2 περίπου δαχτύλων ) με λιωμένο βούτυρο, στρώνουμε σ’ αυτό τα φύλλα που και αυτά τα βουτυρώνουμε, και αδειάζουμε μέσα την κρέμα ( σ’ αυτού του είδους την πίτα δεν στρώνουμε φύλλα πάνω από την κρέμα )
Χτυπάμε τα υπόλοιπα 2 αυγά με 2 κουταλιές ζάχαρη και περιχύνουμε την επιφάνεια της πίτας. Ετοιμάζουμε το σιρόπι και, όταν ψηθεί η πίτα, την περιχύνουμε μ’αυτό αφού του προσθέσουμε λίγη κανέλα ή φλούδα λεμονιού, για άρωμα, και ένα ποτηράκι κονιάκ. Φροντίζουμε να ρίξουμε το σιρόπι στα άκρα της πίτας, έτσι, ώστε να ποτιστούν καλά και τα φύλλα κάτω από την κρέμα.
Σημείωση προσπαθήστε το γλυκό να είναι κρύο και το καυτό το σιρόπι για να μην μας κάτσει το γλυκό και να απορροφήσει το σιρόπι πιο γρήγορα.
Πηγή: sintages365.eu