Υλικά για 6 τσουρέκια
2 κ. αλεύρι για τσουρέκια
500 γρ. βούτυρο φρέσκο
500 γρ. γάλα φρέσκο
250 γρ. χυμός πορτοκάλι και ξύσμα
500 γρ. ζάχαρη
8 αυγά
4 φακελάκια μαγιά ξερή ή 100 γρ. φρέσκια
30 γρ. μαχλέπι σκόνη
12γρ. μαστίχα σκόνη
Επάλειψη:
1 κρόκος αυγού, φιλέ αμύγδαλο ή σουσάμι
Εκτέλεση
Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά με 250 γρ. γάλα, προσθέτουμε ½ κ. αλεύρι, ζυμώνουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 40-50 λεπτά.
Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το υπόλοιπο γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για 5-6 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό πορτοκάλι.
Σε μπολ ρίχνουμε το μαχλέπι, τη μαστίχα, ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά, ανακατεύουμε καλά και το προσθέτουμε στο μείγμα με το γάλα.
Όπως είναι χλιαρό, το ρίχνουμε στο προζύμι, ανακατεύουμε, το διαλύουμε και προσθέτουμε αλεύρι.
Διπλώνουμε τη ζύμη απ’ όλες τις πλευρές (προσοχή, δεν ζυμώνουμε), μέχρι να γίνει το ζυμάρι ελαστικό και να φαίνονται οι ίνες του.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει για 60 λεπτά.
Χωρίζουμε σε μπάλες των 500 γρ. και πλάθουμε το ζυμάρι σε πλεξούδες. Αφήνουμε να φουσκώσουν για 1-2 ώρες.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι.
Σε ταψί με λαδόκολλα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 155 βαθμούς για 50-60 λεπτά.
ΤΙΠ:
Για να γίνει το ζυμάρι ελαστικό, ιδανικό είναι το ζυμωτήριο με γάντζο στη χαμηλή ταχύτητα για 30 λεπτά.
Πηγή: www.lifo.gr