ΥΛΙΚΑ
Για το γαλακτομπούρεκο
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- κρέμα γαλακτομπούρεκο
- 250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την κρέμα του γαλακτομπούρεκου
- 150 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
- 250 γρ. ζάχαρη
- 700 γρ. γάλα πλήρες
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 260 γρ. αυγά
- 100 γρ. βούτυρο
- 4 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
- 10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, περίπου 2 πορτοκάλια
- 5 γρ. αλάτι
Για το σιρόπι
- 550 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. μέλι
- 100 γρ. γλυκόζη
- 200 γρ. νερό
- 10 γρ. ξύσμα πορτοκάλι, περίπου 2 πορτοκάλια
- 10 γρ. ξύσμα λεμόνι, περίπου 3 λεμόνια
- 8 γρ. χυμός λεμονιού, περίπου μισό λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το γαλακτομπούρεκο
Βουτυρώνουμε το ταψί, στρώνουμε 6 φύλλα, αλείφοντας με πινέλο κάθε φύλλο με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί, τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντας πάντοτε καθένα από αυτά. Κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι γύρω – στο ταψί τα φύλλα που περισσεύουν και χαράζουμε σε 8 κομμάτια φροντίζοντας να κοπούν όλα τα φύλλα. Αλείφουμε καλά την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 160°C χωρίς αέρα μέχρι να ροδίσουν πολύ καλά τα φύλλα, για 45 λεπτά περίπου. Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και ρίχνουμε το σιρόπι που έχει κρυώσει.
Για την κρέμα του γαλακτομπούρεκου
Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το γάλα, την κρέμα και τη μισή ζάχαρη. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, το σιμιγδάλι και την υπόλοιπη ζάχαρη. Ρίχνουμε αρκετή ποσότητα από το ζεστό γάλα στο μπολ με το σιμιγδάλι ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα. Επαναφέρουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας με μια μαρίζ. Μόλις πήξει η κρέμα και αρχίζει να κοχλάζει κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα, το βούτυρο και το αλάτι. Σκεπάζουμε την κρέμα με μια μεμβράνη ώστε αυτή να εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και φέρνουμε σε βρασμό. Σιγoβράζουμε για 2 λεπτά και αφήνουμε την κατσαρόλα εκτός φωτιάς μέχρι να κρυώσει το σιρόπι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πηγή: yiannislucacos.gr – Γιάννης Λουκάκος