Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαλακτομπούρεκο ρολά

22/10/2021
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Χοιρινό με ξινόχοντρο και ρύζι
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά συνταγής

Για το φύλλο:

600 γρ. φύλλο κρούστας

200 γρ. φρέσκο βούτυρο άριστης ποιότητας

Για τη κρέμα:

2 1/2 κούπες γάλα φρέσκο πλήρες

1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό

1/2 κούπα ζάχαρη

4 αυγά

3 βανίλιες

50 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή αγελαδινό

ξύσμα 1 λεμονιού

Για το σιρόπι:

4 1/2 κούπες ζάχαρη

3 κούπες νερό

1 βανίλια

χυμό 1/2 λεμονιού

{module [804]}

Εκτέλεση συνταγής

Για το σιρόπι: Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό και τη βανίλια και βράζουμε για 7 λ. ακριβώς από το σημείο βρασμού. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώνει.

Για τη κρέμα: Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να έχουμε μια σφιχτή μαρέγκα. Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν.

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σταδιακά, σαν “βροχή” ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, συνέχεια μέχρι να “δέσει” η κρέμα. Μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες το αποσύρουμε από τη φωτιά.

Ρίχνουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τις βανίλιες και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο και να ενσωματωθούν τα υλικά. Τέλος προσθέτουμε και τη μαρέγκα αυγών σταδιακά ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Αφήνουμε τη κρέμα στην άκρη να κρυώνει. Ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μη κάνει “κρούστα” η κρέμα.

Για το τύλιγμα των φύλλων: Λιώνουμε το φρέσκο βούτυρο. Απλώνουμε όλα τα φύλλα σε πάγκο εργασίας [βάζουμε πρώτα τα 500 γρ. γιατί ίσως να μη τα χρειαστούμε όλα] και τα κόβουμε σε 3 λωρίδες κατά πλάτος. Βουτυρώνουμε πολύ καλά μια, μια τις λωρίδες. Τη διπλώνουμε στη μέση και βουτυρώνουμε ξανά.

Βάζουμε, στην άκρη κάθε λωρίδας , μιάμισυ κουταλίτσα του γλυκού από τη κρέμα, διπλώνουμε στα πλάγια και από πάνω, βουτυρώνουμε στα σημεία που διπλώσαμε και τυλίγουμε σε φλογέρα. Τοποθετούμε σε βουτυρωμένο μεγάλο ταψί κάθε γαλακτομπουρεκάκι,αφήνοντας μια μικρή απόσταση ανάμεσα, γιατί θα φουσκώσουν.

Για το ψήσιμο: Όταν τελειώσουμε το τύλιγμα, περιχύνουμε με το βούτυρο που έμεινε [αν δεν έμεινε λιώνουμε λίγο ακόμα] και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 15 λ. Στη συνέχεια χαμηλώνουμε στους 160 βαθμούς και αφήνουμε για άλλα 30 λ. ώσπου να ροδίσουν καλά.

Για το σιρόπιασμα: Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι κουταλιά κουταλιά στο καυτό γαλακτομπούρεκο αμέσως μόλις το βγάλουμε από το φούρνο. Αφήνουμε να μισοκρυώσει και σερβίρουμε.

Σερβίρετε με παγωτό, γαρνιρισμένο με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.

Πηγή: sintayes.gr

 

Previous Post

Γαρδούμια αυγολέμονο

Next Post

Καρυδάτα

Next Post
Χοιρινό με ξινόχοντρο και ρύζι

Καρυδάτα

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ