Υλικά
Για το σιρόπι
600 γρ. νερό
800 γρ. ζάχαρη
1 στικ κανέλας
Φλούδα από 1 λεμόνι
75 γρ. μέλι
Για την κρέμα
300 γρ. γάλα πλήρες 3,5% λιπαρά
100 γρ. ζάχαρη (50γρ. + 50γρ.)
90 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας (1 κ.σ. + 1 κ.σ.)
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 πρέζα αλάτι
50 γρ. βούτυρο
2 αβγά
Για το γλυκό
200 γρ. βούτυρο
1 συσκευασία φύλλο κανταΐφι
Διαδικασία
Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, 1 στικ κανέλας, τη φλούδα από λεμόνι (όχι το λευκό μέρος), το μέλι και περιμένουμε να διαλυθεί η ζάχαρη περίπου 5-7 λεπτά. Με το που διαλυθεί η ζάχαρη, αφαιρούμε απ’ τη φωτιά, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το σιρόπι.
Για την κρέμα: Σε μία κατσαρόλα σε σιγανή φωτιά προσθέτουμε το γάλα, την μισή ζάχαρη, το σιμιγδάλι, 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας, την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να πήξει καλά η κρέμα μας, περίπου 3-4 λεπτά. Όταν το σύρμα αφήνει σημάδια στο μείγμα, τότε σημαίνει ότι έχει πήξει και είναι έτοιμο.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα 50 γρ. βούτυρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να διαλυθεί τελείως το βούτυρο. Προσθέτουμε και το αλάτι και 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε ελαφρά. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ, βάζουμε τα αβγά και την υπόλοιπη ζάχαρη. Χτυπάμε με το σύρμα για 5 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν τα αβγά και να ομογενοποιηθούν με τη ζάχαρη. Με μία κουτάλα ή μαρίζ, αφαιρούμε 1 γεμάτη κουταλιά από το μείγμα των αβγών και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με την κρέμα μας.
Ανακατεύουμε να αναμειχθούν μεταξύ τους και στη συνέχεια ρίχνουμε όλο το μείγμα της κατσαρόλας (την κρέμα μας) στο μείγμα των αβγών. Ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις για να μην πέσει ο όγκος της κρέμας και αφήνουμε να κρυώσει.
Για το γλυκό: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα. Λιώνουμε το βούτυρο στα μικροκύματα για 1,5 λεπτό στα 800 watt ή σε ένα κατσαρολάκι. Στη συνέχεια, «ξάνουμε» καλά το κανταΐφι (για περίπου 3-4 λεπτά). Βουτυρώνουμε, με λίγο από το λιωμένο βούτυρο, ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 28 εκ..
Βάζουμε λίγο παραπάνω από το μισό κανταϊφι μας μέσα στο ταψάκι, προσέχοντας να υπάρχει φύλλο κι στην περιφέρεια του ταψιού. Ραντίζουμε με το μισό βούτυρο, χωρίς να ακουμπάμε με το πινέλο μας το κανταϊφι.
Προσθέτουμε την κρέμα μας, με την βοήθεια μίας μαρίζ, και απλώνουμε να πάει παντού. Βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι από πάνω και πιέζουμε καλά (δίνουμε σχήμα στις άκρες). Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα.
Μετά από 1 ώρα, αφαιρούμε από τον φούρνο, αναποδογυρίζουμε το κανταΐφι σε ένα άλλο ταψάκι (ίδιας διαμέτρου) ή αν μπορούμε στο ίδιο και ψήνουμε για ακόμα 1 ώρα. Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε το ζεστό γλυκό μας με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε περίπου 30 λεπτά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com