Δευτέρα, 12 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Γαλακτομπούρεκο

02/03/2021
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Πίτα με κοτόπουλο και πράσο
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά συνταγής

1 πακέτο φύλλο κρούστας

150 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο (αγελαδινό)

Για τη κρέμα: 

8 φλ. τσαγιού γάλα

2 βανίλιες ή ένα περικάρπιο βανίλιας (για πιο πλούσιο άρωμα)

6 αυγά

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό

2 κ.σ. φρέσκο βούτυρο κρύο

Για το σιρόπι:

3 φλ. τσαγιού ζάχαρη

2 φλ. τσαγιού νερό

1 λεμονιού το χυμό

1 κομμάτι ξύλο κανέλας

Εκτέλεση συνταγής

Σιγοβράζετε το γάλα μαζί με τη βανίλια. Αν χρησιμοποιήσετε το περικάρπιο το ρίχνετε στη κατσαρόλα αφού πρώτα το χαράξετε.

Σε ένα μπολ χτυπάτε καλά με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη. Προσθέτετε σταδιακά το σιμιγδάλι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί. Ρίχνετε το μείγμα στο γάλα και το βράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα.

Στη συνέχεια το αφαιρείτε από τη φωτιά, αφαιρείτε το περικάρπιο, ρίχνετε μέσα το βούτυρο και ανακατεύετε. Αφήνετε τη κρέμα στην άκρη μέχρι να κυρώσει καλά.

Εν τω μεταξύ, προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βουτυρώνετε ένα ταψί διαστάσεων 25×40 εκ. Στρώνετε στο ταψί 6 φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα φροντίζοντας να εξέχουν από το ταψί περιμετρικά. Αδειάζετε και στρώνετε ισομερώς τη κρέμα στο ταψί. Γυρίζετε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, πάνω στο μείγμα και τα αλείφετε με βούτυρο.

Σκεπάζετε με τα υπόλοιπα  φύλλα βουτυρώνοντάς τα καλά ένα ένα. Μπήγετε με μια σπάτουλα τις άκρες των φύλλων στη βάση του ταψιού. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι, χαράζετε την επιφάνεια σε κομμάτια, προσέχοντας να μη βγει έξω η κρέμα και περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο που τυχόν σας περίσσεψε.

Ψήνετε το γλυκό σας στο προθερμασμένο φούρνο (στη κάτω σχάρα στις αντιστάσεις) για 50-60 λ περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και ροδίσει πολύ καλά το φύλλο. Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει πολύ καλά.

Για το σιρόπι: Ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας όλα μαζί τα υλικά για 5-6 λ. Σιροπιάζετε το κρύο πλέον γαλακτομπούρεκο με το καυτό σιρόπι ρίχνοντάς το λίγο λίγο με ένα κουτάλι φροντίζοντας να βραχούν τα φύλλα πολύ καλά. Αφήνετε να “τραβήξει” το σιρόπι και να μισοκρυώσει, χωρίς να το σκεπάσετε και μαλακώσουν τα φύλλα από τους ατμούς, το κόβετε και το σερβίρετε ολόφρεσκο.

Εναλλακτικά: Μπορείτε να φτιάξετε πρώτα το σιρόπι να το αφήσετε να κρυώσει πολύ καλά και να σιροπιάσετε με το κρύο σιρόπι το γαλακτομπούρεκο καυτό αμέσως μόλις βγει από το φούρνο.

Πηγή: sintayes.gr

Previous Post

Μπισκότα φιστικοβούτυρου γεμιστά με πραλίνα σοκολάτας

Next Post

Παραδοσιακό κανταΐφι σιροπιαστό με καρύδια

Next Post
Πίτα με κοτόπουλο και πράσο

Παραδοσιακό κανταΐφι σιροπιαστό με καρύδια

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ