Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε γεωργική προειδοποίηση η οποία αναφέρεται στους εχθρούς και τις ασθένειες που απειλούν ή προσβάλλουν τα ελαιόδενδρα την περίοδο που διανύουμε, καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Ηρακλείου, τηλέφωνο 2810282248.
Βλαστικά στάδια ελιάς (ποικιλία Κορωνέϊκη):
Πρώιμες περιοχές: Ολοκληρώθηκε το στάδιο της καρπόδεσης – φαίνονται οι μικροί καρποί μεγέθους κόκκου σταριού. Παρατηρείται ανομοιόμορφη και διαταραγμένη καρπόδεση στη βόρεια πρώιμη ζώνη.
Mεσοπρώιμες περιοχές: Πτώση πετάλων – Kαρπόδεση.
Όψιμες περιοχές: Έναρξη άνθισης.
Π Υ Ρ Η Ν Ο Τ Ρ Η Τ ΗΣ: (Prays oleae)
Η πτήση της καρπόβιας γενιάς στις βόρειες παραλιακές και στις πρώιμεςπεριοχές ξεκίνησε μέσα στο 2ο δεκαήμερο του Μαΐου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων. Οι ωοτοκίες στους μικρούς καρπούς άρχισαν. Οι νεαρές προνύμφες μπαίνουν στον καρπό από τον κάλυκα και αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα. Οι προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν πριν την συγκομιδή.
Για την παρακολούθηση του εντόμου χρησιμοποιήθηκαν οι μέθοδοι της παγίδευσης (δίκτυο φερομονικών παγίδων) και των δειγματοληψιών μικρών καρπών για τις ωοτοκίες.
Οδηγίες:
Συστήνεται ψεκασμός κατά των νεαρών προνυμφών με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.Μεγαλύτερη ανάγκη καταπολέμησης έχουν ελαιώνες μικρής καρποφορίας.
Ενδεικτικές ημερομηνίες:
− Παραλιακές και πολύ πρώιμες περιοχές: 24 – 26 Μαΐου.
− Π.Ε. Χανίων και υπόλοιπες πρώιμες περιοχές: 26 – 28 Μαΐου.
Για τις μεσοπρώιμες και τις όψιμες περιοχές θα ενημερωθείτε σε επόμενο δελτίο.
Επιλέγοντας κατάλληλο σκεύασμα αντιμετωπίζετε και το ρυγχίτη. Με αυτή την επέμβαση καταπολεμούνται ακάρεα και κοκκοειδή (ψώρες) με προσθήκη 30-50% παραφινικού λαδιού στο ψεκαστικό υγρό. Η χρήση των παραφινικών λαδιών γίνεται σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 30οC.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα:
Acetamiprid (2 εφαρμογές/14 ημ., αναμονή 7 ημ.), Beta cyfluthrin (2 εφαρμογές/14 ημ., αναμονή 56 ημ.), Deltamethrin (1 εφαρμογή, αναμονή 7 ημέρες), Deltamethrin + Thiacloprid (2 εφαρμογές, αναμονή 14 ημέρες), Dimethoate (2 εφαρμογές/20 ημ., αναμονή 28 ημ.) Lambda cyhalothrin (2 εφαρμογές/14 ημ., αναμονή 7 ημ.),Phosmet (2 εφαρμογές/10 ημ., αναμονή 21 ημ), Spinetoram (2 εφαρμογές/28 ημ., αναμονή 21 ημ).
ΡΥΓΧΙΤΗΣ: (μπίμπικας) (Rhynchites cribripennis)
Μικρό σκαθάρι μεγέθους 0,5 εκ. χρώματος κεραμιδί με χαρακτηριστικό ρύγχος που τρέφεται στους νεαρούς καρπούς. Τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει εξάρσεις πληθυσμών κατά περιοχές και έχει προξενήσει σημαντικές προσβολές στην παραγωγή.
Τα ακμαία είτε για να τραφούν είτε για να ωοτοκήσουν σχηματίζουν με το ρύγχος τους τρύπες μορφής «κρατήρα» πάνω στην επιφάνεια των καρπών. Οι προνύμφες αναπτύσσονται μέσα στον πυρήνα προξενώντας πρόωρη καρπόπτωση.
Οδηγίες:
− Στους ελαιώνες πρώιμων περιοχών μετά την ολοκλήρωση της καρπόδεσης συστήνεται συχνός έλεγχος της πυκνότητας πληθυσμού με τίναγμα των κλαδιών πολύ νωρίς το πρωί πάνω σε λευκή επιφάνεια.
Καταπολέμηση χρειάζεται αν καταμετρήσετε περισσότερα από 3 – 4 ακμαία ή υπήρξε προσβολή του εντόμου τα τελευταία δύο χρόνια.
Συστήνεται συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
Lambda cyhalothrin (2 εφαρμογές/14 ημ., αναμονή 7 ημ).
Ω Τ Ι Ο Ρ Υ Γ Χ Ο Σ : (Otiorrynchus cribricollis)
Μικρό νυχτόβιο σκαθάρι που κρύβεται την ημέρα μέσα στο χώμα και τη νύχτα ανεβαίνει στα δέντρα από τον κορμό. Προκαλεί χαρακτηριστικά περιφερειακά πριονωτά φαγώματα στα φύλλα και πτώση των καρπών μαζί με τον ποδίσκο ή πτώση μέρους του τρυφερού βλαστού.
Οδηγίες:
Σε ελαιώνες πρώιμων περιοχών με ιστορικό προσβολών συστήνεται επέμβαση ή συνδυασμένη αντιμετώπιση με τον πυρηνοτρήτη ψεκάζοντας επιπλέον τον λαιμό και τον κορμό των δέντρων.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
Lambda cyhalothrin (2 εφαρμογές/14 ημ., αναμονή 7 ημ.), Beta cyfluthrin (2εφαρμογές/14 ημ., αναμονή 56 ημ.), Phosmet (2 εφαρμ./10 ημ., αναμονή 21 ημ.).
ΑΚΑΡΕΑ: (Eriophyidae)
Στις πρώιμες περιοχές συστήνεται στο διάστημα 24 – 28 Μαΐου ψεκασμός των νεαρών κυρίως δέντρων που παρουσιάζουν προσβολή από τα ακάρεα Εriophyidae.
Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
Παραφινικά λάδια (1-4 εφαρμογές/αναμονή έως 21 ημ. ανάλογα το σκεύασμα)
ΚΟΚΚΟΕΙΔΗ (ΨΩΡΕΣ), ΠΟΛΛΙΝΙΑ: (Pollinia pollini), ΑΣΠΙΔΙΩΤΟΣ: (Aspidiotus nerii) και ΠΑΡΛΑΤΟΡΙΑ: (Parlatoria oleae)
Η πολλίνια είναι σημαντική αιτία εξασθένισης πολλών ελαιώνων τα τελευταία χρόνια.
Είναι κοκκοειδές γκρίζου χρώματος, εγκαθίσταται σε σχισμές και σκασίματα του φλοιού λεπτών κλαδιών (πληγές από φυσικά αίτια, από άλλα έντομα ή χειρισμούς όπως κλάδεμα, ράβδισμα). Προκαλεί ακανόνιστη και ασθενική βλάστηση καιμειωμένη καρποφορία επειδή απομυζά και καταστρέφει τους οφθαλμούς.
Όταν δεν αντιμετωπίζεται, οι προσβολές επεκτείνονται κάθε χρόνο προκαλώντας ξηράνσεις των λεπτών κλαδιών στις ποδιές των δέντρων.
Οδηγίες:
Η αντιμετώπιση των κοκκοειδών επιτυγχάνεται κυρίως με καλλιεργητικές φροντίδες που σκοπό έχουν τη βελτίωση της ζωτικότητας των δέντρων (αφαίρεση και απομάκρυνση προσβεβλημένων κλαδιών, διατήρηση καλής θρεπτικής κατάστασης).Η χημική αντιμετώπιση, όπου κρίνεται απαραίτητη, συμπληρώνει τις καλλιεργητικές φροντίδες.
Χρόνος επέμβασης: − Πρώιμες περιοχές: 24- 28 Μαΐου.
Παραφινικά λάδια (1-4 εφαρμογές/αναμονή έως 21 ημ. ανάλογα το σκεύασμα),Άλατα λιπαρών οξέων (1 εφαρμογή, αναμονή 3 ημ.), Spirotetramat (2 εφαρμ./21 ημ., αναμονή 14 ημ.).
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν χρησιμοποιείτε παραφινικά λάδια πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει οι θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 30οC τουλάχιστον ένα διήμερο μετά τον ψεκασμό. Επίσης να μην εφαρμόζονται σε ελαιόδεντρα που υποφέρουν από στρες ή έλλειψη νερού.
Χρησιμοποιείτε μόνο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια. ∆ιαβάζετε και εφαρμόζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες των σκευασμάτων για να αποφύγετε κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.