Η Τηνιακή φρουτάλια ή φουρτάλια με αγκινάρα είναι μία φανταστική παραδοσιακή ομελέτα με τοπικό λουκάνικο Τήνου, ή σύγλινο και πατάτες.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4-6 ΑΤΟΜΑ
200 γρ. κοµµάτια από λουκάνικο ή σύγλινα ή παΐδες (µπριζολάκια γουρουνιού συντηρημένα στο λίπος)
1 κιλό πατάτες, 2 κουταλιές βούτυρο ή χοιρινό λίπος
2 κουταλιές ελαιόλαδο, 5 αβγά
2 κουταλιές τυρί τριµµένο- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τυρί βολάκι Τήνου τριμμένο αν βρείτε
2 κουταλιές σούπας γάλα, αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Καθαρίζουµε τις πατάτες.
Τις κόβουµε σε λεπτές φέτες.
Βάζουµε σε αντικολλητικό τηγάνι το λίπος και τις πατάτες και προσθέτουµε το λουκάνικο κοµµένο σε λεπτές φέτες ή τα άλλα χοιρινά.
Τα σκεπάζουµε µε καπάκι και τα σιγοψήνουµε.
Ανακατεύουµε τακτικά µε µια ξύλινη κουτάλα, µέχρι να ψηθούν.
Χτυπάµε τα αβγά προσθέτοντας όλα τα άλλα υλικά και περιχύνουµε µε το µείγµα τις πατάτες.
Ψήνουµε την οµελέτα από τη µία πλευρά και την αναποδογυρίζουµε, για να ψηθεί και από την άλλη.
Τη σερβίρουµε ζεστή και τη συνοδεύουµε µε σαλάτα εποχής.
Πηγή συνταγής: Tinos360