Κυριακή, 6 Ιουλίου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Χοιρινό με πράσα, ξερά δαμάσκηνα και τραγανά τσιπς φασκόμηλου.

Ένα πλούσιο σε γεύση, χειμωνιάτικο φαγητό, με γλυκόξινες νότες, ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι. Τα τσιπς φασκόμηλου το κάνουν ακόμη πιο αρωματικό.

26/02/2024
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Χοιρινό με πράσα, ξερά δαμάσκηνα και τραγανά τσιπς φασκόμηλου.
0
SHARES
Share on Facebook

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος Food styling: Tina Webb

Χριστόφορος Πέσκιας

10′ προετοιμασία

2 ώρες και 10′ μαγείρεμα

Σύνολο: 2 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1 1⁄2 κιλό χοιρινή σπάλα, ξεκοκαλισμένη και κομμένη σε 6 κομμάτια – μερίδες
  •  1 κιλό πράσα (μόνο το λευκό μέρος), χονδροκομμένα
  •  30 ml ελαιόλαδο
  •  500 ml ξηρό Μοσχάτο Σάμου
  •  2 σκελίδες σκόρδου, ολόκληρες και ακαθάριστες
  •  2 φύλλα δάφνης, κατά προτίμηση φρέσκα
  •  15 ml ξίδι πολύ καλής ποιότητας
  •  30 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσια

Τσίπς φασκόμηλου

  • 40 περίπου φυλλαράκια από φρέσκο ​​φασκόμηλο*, πλυμένα και καλά στεγνωμένα
  •  ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χοιρινό με πράσα, ξερά δαμάσκηνα και τραγανά τσιπς φασκόμηλου αλατίζουμε καλά τα κομμάτια του χοιρινού.
  2. Βάζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα να κάψει, άδεια, σε δυνατή φωτιά.
  3. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού, για 5 λεπτά, να ροδίσουμε ομοιόμορφα.
  4. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα με μια πιρούνα και ρίχνουμε τα πράγματα.
  5. Τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  6. Ρίχνουμε αμέσως το κρέας ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το σκόρδο και τη δάφνη, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε το κρέας για 2 ώρες, σε πολύ χαμηλή φωτιά.
  7. Εάν στη διάρκεια του μαγειρέματος τελειώσετε τα υγρά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό.
  8. Περίπου 20 λεπτά πριν από το τέλος του μαγειρέματος, προσθέτουμε τα ξερά δαμάσκηνα.
  9. Στη φάση αυτή, εάν το φαγητό έχει πολλά υγρά, το μαγειρεύουμε για 5 λεπτά χωρίς καπάκι, ώσπου να εξατμιστεί.
  10. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, νοστιμίζουμε κατά τη βούληση με αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το ξίδι.

Τσίπς φασκόμηλου

  1. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά άφθονο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μόλις κάψει καλά ρίχνουμε τα φυλλαράκια φασκόμηλου. Θα αρχίσουν να τσιτσιρίζουν έντονα.
  2. Όταν το τσιτσίρισμα σταματήσει (σε ​​περίπου 1 λεπτό), τα τσιπς είναι έτοιμα.
  3. Τα στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας και τα αλατίζουμε.
  4. Σερβίρουμε το φαγητό και πασπαλίζουμε κάθε μέρα με τα τσιπς φασκόμηλου την τελευταία στιγμή για να μην πανιάσουν.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις «Γυναίκα και Μαγειρική», μια συνεργασία του  Γαστρονόμου  και του περιοδικού ΓΥΝΑΙΚΑ.

Πηγή: kathimerini.gr

Previous Post

Παρακολουθήστε ζωντανά την πορεία των καταιγίδων που βρίσκονται πάνω από την Κρήτη

Next Post

Ζήτω τα ρετρό γλυκά! 21 συνταγές από τα τεφτέρια της γιαγιάς μας

Next Post
Ζήτω τα ρετρό γλυκά! 21 συνταγές από τα τεφτέρια της γιαγιάς μας

Ζήτω τα ρετρό γλυκά! 21 συνταγές από τα τεφτέρια της γιαγιάς μας

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ