Αν ψάχνετε ένα γλυκό που συνδυάζει το άρωμα των φθινοπωρινών φρούτων με την πλούσια υφή της σοκολάτας και την κομψότητα του κονιάκ, τότε οι φλογέρες με πουρέ μήλου είναι η ιδανική επιλογή. Ένα ιδιαίτερο επιδόρπιο με gourmet αισθητική και σπιτική νοστιμιά, εμπνευσμένο από τον Ηλία Μαμαλάκη και δημοσιευμένο στο Olive Magazine.
Υλικά για τις φλογέρες
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
Για τη γέμιση μήλου
- 600 γρ. μήλα (τύπου Golden), καθαρισμένα και κομμένα σε κομματάκια
- 1 νεροπότηρο ζάχαρη
- 1 κ.σ. κοφτή κανέλα
- 1 νεροπότηρο λευκό αρωματικό κρασί
Για τη σάλτσα σοκολάτας
- 200 γρ. κουβερτούρα (σε κομματάκια)
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 1 πρέζα βανίλια
Για τη σάλτσα κονιάκ
- 200 ml κρέμα γάλακτος
- 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ. κορν φλάουρ
Εκτέλεση
1. Προετοιμασία γέμισης μήλου
Σε κατσαρόλα βάζετε τα μήλα, πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα, προσθέτετε το κρασί και βράζετε. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για 10 λεπτά. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει και το πολτοποιείτε στο μίξερ ώστε να αποκτήσει υφή πουρέ.
2. Σάλτσα κονιάκ
Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε την κρέμα με τη ζάχαρη και το κονιάκ. Ρίχνετε το κορν φλάουρ και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς. Αφήνετε τη σάλτσα να κρυώσει, ανακατεύοντας πού και πού για να μη δημιουργηθεί κρούστα.
3. Σάλτσα σοκολάτας
Ζεσταίνετε την κρέμα με τη βανίλια. Όταν αρχίσει να αχνίζει, αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη σοκολάτα. Αφήνετε 5 λεπτά και μετά ανακατεύετε καλά μέχρι να έχετε μια λεία και λαμπερή σάλτσα.
4. Συναρμολόγηση φλογερών
Κόβετε τα φύλλα κρούστας σε τέσσερα ορθογώνια κομμάτια. Στην άκρη κάθε κομματιού βάζετε 1 κουταλιά από τον πουρέ μήλου. Διπλώνετε τα πλάγια του φύλλου προς τα μέσα και τυλίγετε σε ρολό. Τοποθετείτε τις φλογέρες σε βουτυρωμένο ταψί, τις αλείφετε με λιωμένο βούτυρο και ψήνετε στους 170°C για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
Σερβίρισμα
Τοποθετήστε τις ζεστές φλογέρες σε πιατέλα και περιχύστε με τη σάλτσα σοκολάτας ή (για όσους προτιμούν πιο αρωματική εμπειρία) με τη σάλτσα κονιάκ. Εναλλακτικά, σερβίρετε και τις δύο σάλτσες σε μπολ και αφήστε τους καλεσμένους να επιλέξουν.
Tip από τον σεφ
Για ακόμα πιο έντονο άρωμα, προσθέστε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού στη γέμιση μήλου. Αναδεικνύει τέλεια τη γλύκα του μήλου και την πικράδα της σοκολάτας.
Συνταγή: Ηλίας Μαμαλάκης
Δημοσίευση: Olivemagazine.gr
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος | Food styling: Tina Webb