Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
e-mesara
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ
No Result
View All Result
e-mesara
No Result
View All Result
Home ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Φλογέρες γλυκές με ξερά φρούτα

09/03/2025
in ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
0
Φλογέρες γλυκές με ξερά φρούτα
0
SHARES
Share on Facebook

Υλικά

(για 15 «φλογέρες»)

1 πακέτο φύλλα κρούστας (κάθε πακέτο περιέχει 10 – 11 φύλλα)

1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο (ή μαργαρίνη)

φέτες από γλυκό κουταλιού πορτοκάλι ή γλυκό φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά), για τη διακόσμηση

κανέλα σε σκόνη, για το πασπάλισμα

Για τη γέμιση

200 γρ. σύκα ξερά, ψιλοκομμένα

200 γρ. δαμάσκηνα ξερά, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα

200 γρ. ξερά βερίκοκα, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένα

1 φλιτζάνι (200 ml) Μαυροδάφνη

1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

1/2 φλιτζάνι μαύρη κορινθιακή σταφίδα

200 γρ. κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και πολύ ψιλοκομμένα (μπορείτε να γλιτώσετε τον κόπο του βρασίματος και του καθαρίσματος και να αγοράσετε έτοιμα βρασμένα και ξεφλουδισμένα κάστανα, σε συσκευασίες κενού, που θα βρείτε σε καλά σούπερ μάρκετ, ντελ

300 γρ. ανάλατα φιστίκια Αιγίνης (ζυγισμένα ξεφλουδισμένα), χονδροσπασμένα

1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη

Για το σιρόπι

2 φλιτζάνια ζάχαρη

3 φλιτζάνια (600 ml) νερό

1 ξυλάκι κανέλας

1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο και βιολογικό πορτοκάλι

1/2 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

χυμός από 1/2 λεμόνι

 Για τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω τα ψιλοκομμένα σύκα, τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα και περιχύνω με τη Μαυροδάφνη και το κονιάκ. Τα αφήνω να μουσκέψουν για 1 – 2 ώρες (ή ιδανικά, για όλο το βράδυ, ώστε να απορροφήσουν όλο το υγρό). Δεν μουσκεύω τις σταφίδες για να μην χάσουν τη ξινούτσικη γεύση τους που θα κάνει θαυμάσια γευστική αντίθεση με τα υπόλοιπα γλυκά υλικά.

Όταν μουσκέψουν τα φρούτα τα αδειάζω σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτω τις σταφίδες, τα κάστανα, τα φιστίκια Αιγίνης και την κανέλα και ανακατεύω πολύ καλά.

Για τις «φλογέρες»: Τοποθετώ τα φύλλα κρούστας ανοιγμένα, το ένα ακριβώς επάνω στο άλλο, ανά δύο, αλείφοντας το καθένα με το λιωμένο βούτυρο. Αν η συσκευασία περιέχει 11 φύλλα βάζω τα τρία τελευταία μαζί.
Μετά, με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω κάθε διπλό φύλλο κατά μήκος σε 3 λωρίδες ίσου πλάτους. Στην άκρη της στενής άκρης κάθε λωρίδας βάζω από 1 – 2 κουτ. σούπας από το μείγμα της γέμισης και τυλίγω σε ρολά (φλογέρες).

Προθερμαίνω το φούρνο στους 200 C. Αλείφω με λιωμένο βούτυρο ένα μεγάλο ρηχό ταψί ή μια λαμαρίνα φούρνου και βάζω εκεί τις φλογέρες, τη μία δίπλα στην άλλη. Τις αλείφω με λιωμένο βούτυρο και τις ψήνω για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Για το σιρόπι (το ετοιμάζω όση ώρα ψήνονται οι φλογέρες):Σε μια κατσαρόλα βάζω το νερό, τη ζάχαρη, το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού, για περίπου 10 – 15 λεπτά από τη στιγμή που θα πάρει βράση. Αποσύρω το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνω το κονιάκ και το χυμό λεμονιού και ανακατεύω. Αφήνω το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Μόλις ψηθούν οι φλογέρες τις βγάζω από το φούρνο και τις περιχύνω όπως είναι καυτές, με το χλιαρό σιρόπι.

Πηγή: dinanikolaou.gr

Previous Post

Μεσαρά: Στο πανηγύρι των Αγίων Σαράντα στον Αμπελούζο

Next Post

Φάβα Σαντορίνης

Next Post
Φάβα Σαντορίνης

Φάβα Σαντορίνης

  • Αρχείο
  • Επικοινωνία

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
  • (Α)ΣΧΟΛΙΑΣΤΑ
  • ΑΓΡΟΤΙΚΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ&ΑΛΛΑ
  • ΜΟΝΟΣΤΗΛΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
  • ΑΡΘΡΑ
  • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • ΑΓΓΕΛΙΕΣ

© All rights reserved 2014 - 2025 | Incited by Aimark Digital Strategy - Development by Intelweb. || ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ || ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ