Του Δημήτρη Χ. Σάββα
Σάββατο 8 του Φλεβάρη, του 1975. Η επαρχιακή σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης, συνέρχεται προκειμένου να πληρωθούν οι τρεις χηρεύουσες θέσεις-έδρες των μητροπόλεων, Λάμπης και Σφακίων, Κυδωνίας και Αποκορώνου και Κισάμου και Σελίνου.
Τότε στην Ιερά Σύνοδο προέδρευε ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος Ψαλιδάκης καθώς και μέλη της Πατριαρχικής Εξαρχίας την οποία αποτελούσαν οι μητροπολίτες Κολωνίας Γαβριήλ, Ειρηνουπόλεως Συμεών και Σταυρουπόλεως Μάξιμος, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της Εξαρχείας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Οι τελευταίοι έτυχαν μεγάλης υποδοχής στο αεροδρόμιο της πόλης μας, από τον αρχιεπίσκοπο κ. Ευγένιο, το νομάρχη κ. Μπίσια, τον ανώτατο διοικητή φρουράς Ηρακλείου ταξίαρχο κ. Μητρόπουλο, τον εκτελόντα χρέη διοικητή Χωροφυλακής ταγματάρχη κ. Αγγελόπουλο, τον υποδιευθυντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου κ. Ζαμπετάκη αλλά και άλλους εκπροσώπους των αρχών.
Στη σύσκεψη βέβαια εκτός των μελών της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου και της πατριαρχικής Εξαρχίας ήταν παρόντες ο υφυπουργός Παιδείας κ. Καραπιπέρης και ο κυβερνητικός επίτροπος κ. Φειδάς. Εκτός του αρχιεπισκόπου Ευγενίου ήταν οι μητροπολίτες: Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Τιμόθεος, Πέτρας κ. Δημήτριος, Ιεροσητείας κ. Φιλόθεος και Ρεθύμνης κ. Τίτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “ΠΑΤΡΙΣ” της Κυριακής 9ης Φεβρουαρίου του 1975, ο αρθρογράφος επί του θέματος της εκλογής των Μητροπολιτών, μας αναφέρει τα εξής, μεταφέροντάς μας σ’ εκείνη την πολύ ενδιαφέρουσα για τα ιστορικά δεδομένα της Εκκλησίας της Κρήτης περίοδο.
ΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΙ της Συνόδου ήρχισαν χθες περί των 9.30 πρωινήν. Ο Κυβερνητικός Επίτροπος κ. Φειδάς εγνώρισεν εις την Σύνοδο ότι η Κυβέρνησις έλαβεν γνώσιν του πίνακος των προς Αρχιερατίαν εκλογίμων και ως εκ τούτου η Σύνοδος ηδύνατο να προβή εις την εκλογήν των τριών Μητροπολιτών.
ΕΥΘΥΣ αμέσως ήρχισεν η συζήτησις επί του θέματος της μεταθέσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Γορτύνης κ. Τιμοθέου εις Χανιά. Ενώ όμως οι πλείστοι των Συνοδικών συνεφώνσαν με την λύσιν αυτήν, ο Άγιος Αρκαδίας επέμεινε να παραμείνη εις την θέσιν του.
ΚΑΤΟΠΙΝ αυτού ήρχισαν συζητήσεις περί του ποίοι έπρεπε να εκλεγούν. Και αφού αντηλλάγησαν απόψεις περί την 12.30’ μεσημβρινήν οι Συνοδικοί κατήλθον εκ του Συνοδικού και εισήλθον εις τον ιερόν ναόν του Αγίου Μηνά, όπου και εψήφισαν.
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να σημειωθή ότι τα τρία τριπρόσωπα είχον καταρτισθή ως ακολούθως:
ΚΙΣΑΜΟΥ
Κύριλλος Κυπριωτάκης, Θεοφύλακτος Μαρινάκης, Ιγνάτιος Χατζηνικολάου.
ΛΑΜΠΗΣ
Θεόδωρος Τζεδάκης, Θεοφύλακτος Μαρινάκης, Χρυσόστομος Μαραγκουδάκης.
ΚΥΔΩΝΙΑΣ
Ειρηναίος Αθανασιάδης, Νεκτάριος Χατζημιχάλης, Ιγνάτιος Χατζηνικολάου.
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας και φυσικά της εκλογής των εψηφισμένων νέων μητροπολιτών γίνονται γνωστά το Σάββατο το μεσημέρι στις 2 μ.μ. από τον μητροπολίτη Σταυρουπόλεως κ. Μάξιμο ο οποίος τα ανακοίνωσε από την πόρτα του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά:
“ΟΙ αρχιμανδρίτες κ.κ. Κύριλλος Κυπριωτάκης, Θεόδωρος Τζεδάκης και Ειρηναίος Αθανασιάδης, εξελέγησαν χθες παμψηφεί υπό της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Μητροπολίται προς πλήρωσιν – αντιστοίχως – των εδρών Κισάμου και Σελίνου, Λάμπης και Σφακίων και Κυδωνίας και Αποκορώνου”.
Σίγουρα τα αποτελέσματα της συνόδου χαροποίησαν και τον κλήρο αλλά και τον λαό του νησιού μας, ιδιαίτερα όμως τον τότε αρχιεπίσκοπο Ευγένιο. Ο μητροπολίτης Κύριλλος ήταν πρωτοσύγκελλός του, ο μητροπολίτης Θεόδωρος ήταν ιερατικός προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Μηνά και ιεροκήρυκας.
Ένας λόγιος κληρικός, του οποίου είχα την τιμή να παραλάβω τα βιβλία του τα οποία φυλάσσονται στη Βικελαία Βιβλιοθήκη. Τέλος ο μητροπολίτης Ειρηναίος, ο σημερινός αρχιεπίσκοπος Κρήτης, ήταν σχολάρχης στην Ιερατική Σχολή Κρήτης.
Με αφορμή την εκλογή του Κυρίλλου Κυπριωτάκη, το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου, αφενός εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας της Κρήτης και την Πατριαρχική Εξαρχία και αφετέρου ευχόταν στον εψηφισμένο μητροπολίτη μακροημέρευση και καλή δύναμη στο έργο του. Ο πρόεδρος Ηλίας Βολωνάκης, πρωτοπρεσβύτερος και τα μέλη Κων/νος Φουντουλάκης, Ματθαίος Σολακάκης, Εμμανουήλ Τσαπάκης και Γεώργιος Κοκολάκης.
Ο Κύριλλος ως πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής είχε διατελέσει και αντιπρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Ηρακλείου και η προσφορά του ήταν μεγάλη. Επόμενο ήταν να εκφράσουν την ευχαρίστησή τους και να δώσουν τις ευχές τους στο νέο μητροπολίτη ο πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των οποίων τα ονόματα αναφέρω: Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αλεξ. Μεταξάς, εισαγγελέας. Τα μέλη: Λάμπρος Ρογδάκης, Κων. Βαρβεράκης, Γεώργιος Παπαγεωργίου, Ιωάννης Χλουβεράκης, Εμμαν. Πατεράκης, Χρυσούλα Μπουρλώτου, Ελένη Πετράκη, Άννα Τζανιδάκη, Περικλής Καραϊσκάκης, Εμμ. Σπανάκης, Θωμάς Ψυλλάκης, Κων. Φραγκούλης.
Το θέμα της εκλογής των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Κρήτης είχε απασχολήσει τότε τα μέσα ενημέρωσης. Μας εντυπωσιάζουν τα διάφορα δημοσιεύματα του τύπου που έκαναν λόγο για την αξία αλλά και τις αξίες για αρχές δικαιοσύνης και αξιοκρατίας. Θα κλείσω το σημερινό πόνημά μου με ένα κείμενο-απόσπασμα του αρθρογράφου της εβδομαδιαίας ηρακλειώτικης εφημερίδας “ΕΘΝΙΚΗ ΦΩΝΗ” με ημερομηνία 3η του Φλεβάρη που και σήμερα μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Το κείμενο έχει τίτλο: Μπροστά στις Μητροπολιτικές Εκλογές:
“Η θέση μας είναι γνωστή στο θέμα της πληρώσεως των μητροπολιτικών εδρών που ανηγγέλθησαν για την ερχόμενη Παρασκευή.Μοναδική γραμμή θα πρέπει να είναι να γίνουν οι άξιοι από τους αρχιμανδρίτες μας που ποτίζουν με τον ιδρώτα τους τον Εκκλησιαστικό Αμπελώνα της Κρήτης και όχι οι αλεξιπτωτιστές, που καραδοκούν ευκαιρίες. Το παράδειγμα των Εκκλησιών της Ελλάδος και της μαρτυρικής Κύπρου πρέπει πολλά να μας διδάξη και να κάμη προσεχτικούς τους υπεύθυνους στην ανάδειξη των νέων μητροπολιτών της Μεγαλονήσου.
Γιατί ο Λαός, που είναι υπέρτατος Κριτής των έργων των ηγητόρων και φύλακας της Εκκλησίας – κατά την ορθόδοξη άποψη – σήμερα δεν εξαπατάται, ούτε εμπαίζεται, ούτε και ξεχνά.Χρειάζεται επομένως προσοχή, αίσθημα ευθύνης, καλή εκτίμηση της αρχής της αξιοκρατίας και προπαντός διάθεση απονομής δικαιοσύνης σ’ όσους μοχθούν και αποδοτικά εργάζονται στην Εκκλησία της Κρήτης”.