Ανησυχία προκαλούν στους γιατρούς τα αυξημένα περιστατικά αιφνίδιων θανάτων που καταγράφονται στο νησί και αφορούν και ανθρώπους νέων ηλικιών.
“Είναι κάτι που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει και μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε για τους λόγους που συμβαίνει αυτό” είπε στην “Π” ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Μανόλης Σκαλίδης.
Σύμφωνα με τον γιατρό, η αύξηση αυτή πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω πανδημίας ο κόσμος άφησε πίσω τις προληπτικές εξετάσεις αλλά και τη θεραπεία του.
Ο ίδιος ανέφερε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αιφνίδιων θανάτων δεν υπάρχουν γνωστά προβλήματα υγείας. Ο καρδιολόγος τόνισε ότι πρέπει να ανησυχήσουμε αν νιώθουμε έντονη κόπωση, βάρος στο στήθος, ζαλάδα, αίσθημα έντονων παλμών, αν έχουμε τάσεις λιποθυμίας. Ο κ. Σκαλίδης συνιστά καρδιολογικό έλεγχο στα 40, έλεγχος της χοληστερίνης από την ηλικία των 20-25 ετών.
Στην Κρήτη κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από 1.200 εμφράγματα και τα τελευταία χρόνια τα νούμερα αυξάνονται.
Στην Κρήτη φέτος μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 350 θάνατοι από καρδιακή ανεπάρκεια.
Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία αναλαμβάνει κάθε χρόνο πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, με στόχο να τους ενθαρρύνει να ελέγχουν αποτελεσματικά τους παράγοντες κινδύνου όπως η χρήση καπνού, η ανθυγιεινή διατροφή και η μειωμένη σωματική άσκηση, καθώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν τουλάχιστον το 80% των πρόωρων θανάτων από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.
Τι απειλεί την υγεία της καρδιάς
Η ανθρώπινη καρδιά είναι ο ισχυρότερος μυς στο σώμα. Με κάθε καρδιακό παλμό, η καρδιά αντλεί αίμα, μεταφέροντας οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα όργανα του σώματος.
Οι καρδιαγγειακές νόσοι, με κύριο εκπρόσωπο τη στεφανιαία νόσο η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα του μυοκαρδίου, μπορούν να προκληθούν από έναν συνδυασμό συμπεριφορικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικο-οικονομικών παραγόντων κινδύνου, όπως η χρήση καπνού, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η ανθυγιεινή διατροφή, η υψηλή χοληστερόλη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία, η νεφρική νόσος, έλλειψη σωματικής άσκησης, επιβλαβής χρήση αλκοόλ και το άγχος.
Το οικογενειακό ιστορικό, το εθνικό υπόβαθρο, το φύλο και η ηλικία μπορούν επίσης να επηρεάσουν δυσμενώς τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ενός ατόμου.
Η πρόσβαση στη θεραπεία και η υποστήριξη των ασθενών για την καρδιαγγειακή νόσο ποικίλλει ευρέως σε όλο τον κόσμο. Πάνω από το 75% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, αλλά η πρόσβαση για αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα οπουδήποτε.
Πηγή: patris.gr – Της Άννας Κωνσταντουλάκη