Υλικά για 6 μερίδες:
500 γρ. φάβα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια νερό
1 κρεμμύδι
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού ξερό κόλιανδρο τριμμένο
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο σε σκόνη
Για το γαρνίρισμα
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Κάπαρη τουρσί (σε άλμη)
Εκτέλεση
Στην αρχή πλένουμε καλά τη φάβα και την καθαρίζουμε. Έπειτα σε μια πήλινη γάστρα (ή κατσαρόλα) βάζουμε λίγο λάδι, τη φάβα, το νερό, το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα, αλάτι, πιπέρι και τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε και βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο για 2-3 ώρες στους 180 βαθμούς, μέχρι να λειώσει η φάβα και να γίνει πουρές.
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και περνάμε τη φάβα από το μύλο. Στη συνέχεια τσιγαρίζουμε σε μια κατσαρόλα τα 3 κρεμμύδια, ρίχνουμε τη φάβα και ανακατεύουμε. Δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί παραπάνω καρυκεύματα και ξαναψήνουμε τη φάβα στη γάστρα για 10-15 λεπτά, αλλά αυτή τη φορά χωρίς να βάλουμε το καπάκι.
Σερβίρουμε τη φάβα είτε ζεστή είτε κρύα, γαρνίροντάς τη με μπόλικη κάπαρη και προσθέτοντας λίγο ακόμη ελαιόλαδο.
Καλή σας όρεξη!!!
Tips:Την κάπαρη σε άλμη τη μουσκεύουμε πρώτα όλη τη νύχτα και την ξεπλένουμε πολλές φορές σε κρύο νερό για να απαλλαγούμε όσο το δυνατόν από την αλμυρή γεύση της. Η αυθεντική φάβα Σαντορίνης όταν συνδυάζεται με την κάπαρη μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικό πιάτο. Η φάβα Σαντορίνης χαρακτηρίζεται προϊόν ΠΟΠ και κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα άλλα ελληνικά προϊόντα.
Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr